Кристиян Шкварек: Магистрала ще има - една малка победа на разума!

  • 17 октомври 2022 15:53

  • 770
  • 0
Кристиян Шкварек: Магистрала ще има - една малка победа на разума!
© булфото/архив/, личен архив

Кристиян Шкварек е един от младите представители на групата на Европейските Консерватори и Реформисти в България.

Да започнем седмицата с една изключително позитивна и важна новина: 
Спирането на строежа на АМ "Струма" през Кресненското дефиле от предишния министър на околната среда Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е бе отменено. Магистрала ще има. 

Участъкът през Кресненското дефиле е най-смъртоносният в цялата страна и е коствал живота на стотици хора.

През годините обаче построяването на магистрала през него бе многократно спирано чрез непрекъснато добавяне на нови и нови изисквания от "Зелените", които целяха всячески да саботират проекта. Усилията им изглеждаха, че са се увенчали с пълен успех след сформирането на кабинета на "Промяната", когато Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е бе направен министър на околната среда. В последния си ден като министър, точно в 17.00 часа - последния си час като такъв, Сандов де факто ликвидира автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле. 
Според някои експерти по темата "Зелените" го правиха в полза на определени швейцарски компании за изграждане на тунели, поради което постоянно настояваха магистралата да минава през самата планина, което щеше да оскъпи и забави проекта многократно. Според други теории пък си беше породено от най-обикновени политически дивиденти и активизъм, а не открито лобиране в полза на компании. 
Аз нямам представа защо "Зелените" го правиха, но фактите са, че

този дългогодишен саботаж на изграждането на магистрала през Кресненското дефиле от тяхна страна добави десетки, ако не и стотици ненужни жертви.

Всички тези жертви трябва да тежат на съвестта на въпросната политическа формация и хора като Сандов и Белев, без значение дали саботираха заради лобизъм, политика или активизъм. 
В крайна сметка националният съвет по биологично разнообразие прие варианта на маршрута, който беше готов още в края на 2019 г. Магистрала, все пак, ще има, макар и след години забавяне.
Една малка победа на разума.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
770 0

Свързани новини

Водещи новини