Пловдив въвежда зони с ниски емисии на вредни вещества

  • 17 октомври 2022 12:10

  • 447
  • 4
Пловдив въвежда зони с ниски емисии на вредни вещества
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Общински съвет - Пловдив гласува Методика за въвеждане на зони с ниски емисии на вредни вещества във въздуха, съобщиха от Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ). Целта е да се намалят вредните емисии, а методиката е разработена след обстоен анализ на състоянието на атмосферния въздух в града.

Автомобилният транспорт и битовото горене за отопление са основни замърсители, показва анализът. През последните десетилетия, автомобилният парк в Пловдив нараства изключително бързо, но делът на автомобилите, които са стари и като дизайн, и като технически характеристики, е значителен. Това означава вредно въздействие върху качеството на атмосферния въздух, а оттук и върху опазването на човешкото здраве и околната среда като цяло, посочват от НАПОС - РБ.

"Възможностите на Пловдив предвид числеността на населението и градската инфраструктура отдавна не са в състояние да посрещнат предизвикателствата на съвременния начин на живот, въпреки че местната власт полага значителни усилия в това направление", коментира пред БНР инж. Александър Държиков, председател на Общински съвет - Пловдив и член на НАПОС-РБ.

Именно като част от мерките за справяне със замърсяването на въздуха методиката предвижда въвеждане на зона за ниски емисии да обхваща центъра на Пловдив, достъпът до която ще бъде забранен за  автомобили до определена екокатегория. Точните граници на зоната ще бъдат определени с Наредбата за организация на движението.

В методиката са предложени три варианта на рестрикции по отношение на автомобилите. Първият вариант предвижда достъп до зоната за ниски емисии да бъде забранен за бензинови автомобили с екологична категория Евро 0 и за част от тези с категория Евро 1, както и за дизелови двигатели с категории Евро 1, 2 и част от 3. Вторият вариант е по-рестриктивен и обхваща бензиновите автомобили с категории Евро 2 и всички с Евро 3 за дизеловите коли. Последният, трети вариант, повтаря като рестрикции втория, но в допълнение се предлага автомобилите от изброените екокатегории да не мога да преминават и по самите пътни артерии, които ще бъдат границата на зоната за ниски емисии.

Вторият пакет от мерки в методиката цели ограничаване на праховите частици от битово отопление. Община Пловдив вече е предприела стъпки в тази посока, започвайки подмяна на старите уреди за отопление на домакинствата с нови и екологично чисти.

Към настоящият момент в Република България няма въведени зони за ниски емисии, коментира инж. Държиков. По думите му въвеждането им трябва да става чрез наредба на общинския съвет, която да регламентира създаването им и осъществяване на контрол. Важно е да се отбележи, че в планираните мерки по приоритет "Въздух", съгласно финален вариант на Програма "Околна среда" 2021-2027 г. ,има предвидено финансиране и за въвеждане на зони с ниски емисии, обясни той.

"Съществена новост в Програма 2021 - 2027 е, че за да кандидатства, всяка една община следва да има предварителна проектна готовност, т.е. при кандидатстване е необходимо да има направени обществени поръчки за всички дейности", добави инж. Александър Държиков.

Десислава Станева
447 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
и

2022.10.17 | 13:46

4
Минахме на пелети- вдигнаха им цената петорно. Сега ще минем на ток- следва и той... коланът се затяга и не можем да дишаме вече!
а

2022.10.17 | 13:45

3
И ко? Трябва да се качваме на каруците пак. То и без това пътищата не стават за коли, камо ли и за нови коли, каквито се опитват да ни принудят да си купуваме, щото бизнеса с коли е закъсал и инвестира в бюрократите
PaulaFox

2022.10.17 | 12:54

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
а в рашистан

2022.10.17 | 12:26

1
Путин се напикава здраво в леглото всяка вечер, а понеделник, сряда и петък и се насира обилно.

Добави коментар

Водещи новини