До края на годината ще компенсират земеделците в наводнените карловски села

  • 15 октомври 2022 09:20

  • 395
  • 2
До края на годината ще компенсират земеделците в наводнените карловски села
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

До края на годината държавата ще изплати обезщетенията на земеделските стопани, чиято продукция беше унищожена от наводнението в Карловско. Щетите в село Трилистник вече са описани. В съседните села огледите продължават. 

Георги Стоилов и Донка Матанска са сред седемте производители в Трилистник, подали молби за обезщетения. По време на потопа Георги Стоилов е загубил тонове пшеница, грах и слънчоглед, които са били складирани в базата му.

"500 тона слънчоглед и още има по базата слънчоглед, който може да се види... Загубите са около милион лева", каза Георги Стоилов - земеделски производител, предава БНТ. 

"Имахме унищожена бамя, оранжериите в нас, всичките наводнени, храната за животните отиде всичката", заяви Донка Матанска - земеделски производител.

След описването на щетите става ясно, че не всички стопани ще получат обезщетение на сто процента.

Общинските съветници в Стара Загора гласуваха финансова подкрепа за пострадалите от наводнението жители на карловски села

"Дадоха ни 80-70 процента, не сто процента ...и чакаме да видим колко ще ни отпусне държавата", заяви Донка Матанска - земеделски производител.

Възможността за подпомагане на Георги Стоилов ще бъде различна, тъй като продукцията му не е била унищожена на полето.

"При земеделския производител ще има обезщетение не от експертната комисия. Ние го насочихме да подаде заявление към общината и той ще бъде обезщетен към бедствия и аварии", коментира Ангел Личев - директор на Областна дирекция „Земеделие"- Пловдив.

"Надявам се колкото може по-бързо да реагират и да бъдем обезщетени", заяви Георги Стоилов - земеделски производител.

От областната дирекция „Земеделие" поясниха, че има три констативни протокола за сто процента пропаднали площи. В останалите случаи обезщетението ще бъде по-малко.

"Хората са брали преди да настъпи наводнението, тоест те са получили готова продукция. При тях процентите са от 20 до 90", заяви Ангел Личев.

Около 60 са подадените заявления за обезщетения и от производители от карловските села, които са изгубили насаждения и животни заради наводнението.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
395 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.15 | 11:23

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
ха,ха,ха

2022.10.15 | 10:09

1
Със един евроатлантически 33 годишен УЙ.

Добави коментар

Водещи новини