Църквата почита Евтимий Нови и Лукиан Антиохийски

  • 15 октомври 2022 06:43

  • 719
  • 1
Църквата почита Евтимий Нови и Лукиан Антиохийски
© Булфото (архив)

За преподобни Евтимий Нови узнаваме от службата в Минея. Не са известни подробности: кога се е родил и в кои години се е подвизавал. Той бил благочестив човек. Прекарвал живота си в честно съпружество.

По едно време душата му така се разплакала по Бога, че оставил света и неговите съблазни и заживял в пустиня по примера на древните – в непрестанна молитва, в пост и труд. Големите му подвизи удивили ангелите. Изплашили демоните.Монасите от околните места го избрали за началник и учител.

Славният презвитер св. Лукиан Антиохийски живял в третия и началото на четвъртия век.Той се родил в град Самосат, Сирия. Бил син на богати и знатни родители. Получил прекрасно образование. Родителите му го готвели за светска служба. Но Лукиан от ранни години обикнал Бога повече от всичко на света. Земното величие не го привличало.

Петковден е!

След смъртта на родителите си той раздал на бедните своето богатство и заживял строг подвижнически живот. Благочестието, мъдростта и учеността му станали широко известни. Антиохийските християни го поканили да стане свещеник в техния град.

Като антиохийски свещеник Лукиан ревностно служел на Бога, проповядвал вдъхновено Евангелието. Обърнал множество езичници в светата вяра. Открил църковно училище, в което сам бил преподавател. С особено усърдие изучавал Свещеното Писание и със същото усърдие учел учениците на истините му.            

Виолета Симеонова
719 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.15 | 11:25

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини