Спасението на наводнените е в техните ръце и тези на благотворители!

  • 10 октомври 2022 15:10

  • 917
  • 0
Спасението на наводнените е в техните ръце и тези на благотворители!
© фейсбук

Комай излиза така след повече от месец разтакаване и прехвърляне проблема като горещ картоф от институция на институция у нас. На първа линия обаче веднага на помощ на пострадалите се отзоваха военни, доброволци, фондации, граждански организации и просто хора с добри и състрадателни сърца. Включи се дори едно училище от Варненско с дарение от близо 8000 лева, а знаем дереджето на повечето училища в провинцията.

Благодарствено съобщение пусна тези дни Валентин Василев, активист от някогашния Съюз на демократичните сили (СДС), бивш министър на околната среда /1991 – 1992 г./ и екс министър на търговията и туризма /1997 – 1999 г./. Наскоро той имаше рожден ден и веднага след това написа:

„Благодаря на всички мои приятели, с които вчера отпразнувахме рождения ми ден и събрахме 5500 лв., които ще дарим на хората, пострадали от наводненията в община Карлово. Не са много, но са от сърце!”

Не зная дали някой от новите ни политици е проявил щедрост и съпричастност към пострадалите хорица от наводненията в Карловско. Ако е, да ме прощава, че не го споменавам, но със сигурност заслужава.

В началото на септември десетки къщи и дворове в 5 Карловски села бяха потопени от водна стихия. Проливни дъждове отнесоха покъщнината, добитъка и градините на възрастни, бедни и трудолюбиви българи, които през целият си живот съвестно са се трудили за България и за себе си.

Тогава кметът на Карлово обяви, че щетите на публичната инфраструктура и тези на частните домове възлизат на над 70 милиона лева. Също така, че във фонда, с който се покриват подобни аварийни разходи, има 35 млн. лева, ама те могат да се използват само за поправка на пътищата, водопроводите и др. общи части, не за помощ на домакинствата.

Черната статистика продължава с разрушени 7 моста на общински пътища, 11 съоръжения към тях в населените места, напълно съсипани са коритата на 3 малки реки. 340 къщи са наводнени, 6 са напълно разрушени, а 40 са много тежко пострадали и не могат да се обитават.

Около 150 хиляди квадратни метра е отнесената улична настилка, около 20 километра са повредените общински пътища. Поражения има по няколко детски градини, 2 училища, 3 читалища. Над 60 автомобила са в неизвестност, вероятно са затрупани под наноси и дървесина.

Стана ясно, че България ще поиска помощ от Европейската комисия по линия на бедствия и аварии. Но...е важно също така да се припомни, че от Плана за възстановяване и устойчивост беше премахната възможността да се осигурят едни 800 млн. за Напоителни системи, част от които бяха да се пазим от наводненията! Това се случи поради откровена управленска глупост и недалновидност.

До момента все още обещават да пуснат водата в село Богдан например, ама последно и най-ново това можело да стане до края на този месец. Преди това срокът беше до края на септември. Репортажи на място предимно на БНТ показват, че хората в тези села самички се опитват да възстановяват попиляната си собственост. Обещаха да им пратят фургони, дано поне го направят преди да падне снега.

Аз нямам едно разумно обяснение защо държавата ни не се включва така активно и безрезервно да помогне на тези наши сънародници,

както го прави за пострадали чужди граждани!? Хубаво е да се помага на хора в беда, нямам нищо напротив да се прави за всички, които имат нужда от това. Но все си мисля, че здравомислието диктува преди всичко и най-вече да се отзоваваме първом на нуждите на своите. И да, поклон към всички можещи, които протягат ръка на несретните и бедстващите!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
917 0

Свързани новини

Водещи новини