Васил Тончев за novini.bg: Партията, провалила възможността да се състави правителство, ще понесе загуби на следващи избори

  • 06 октомври 2022 16:31

  • 1731
  • 0
Васил Тончев за novini.bg: Партията, провалила възможността да се състави правителство, ще понесе  загуби на следващи избори
© pixabay, фейсбук

Има ли шанс за съставяне на мнозинство в НС и излъчване на работещо правителство? Разговарям с изпълнителния директор на „Сова Харис” Васил Тончев. Той  е завършил социология в СУ "Климент Охридски". В годините назад е работил като психотерапевт. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно - научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. После създава собствената си социологическа агенция, която става част от световната верига "Харис". 14 г. е председател на Българската федерация по биатлон, печелила олимпийска и 5 европейски титли под негово ръководство.

Още като видях резултатите от парламентарния вот казах, че има вероятност да се състави правителство, но тя не е голяма. По-вероятно е да не стане, но все пак има и надежда за обратното. Едва ли обаче правителство ще се излъчи с мандата на първите и вторите по изборен резултат – ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ПП ПП. Те са много скарани, омраза е натрупана между тях, ама то и между техните привърженици кипят бурни страсти на отрицание. Впрочем тези партии рискуват да изгубят много привърженици, ако за пореден път не успеят да съставят правителство.Мисля, че затова ще се опитат да проведат много обстойни разговори в мандата на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ще се създадат условия за съставяне на кабинет. Но евентуално при един трети мандат, например на ДБ, ако президентът го даде на тях, може да се реализира. Президентът също обяви, че иска да има правителство, така че сигурно ще даде възможност и на ДБ. Това е единствената партия, която може да пусне мостове между ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ПП ПП, според мен. Ето така, с много уговорки и отстъпки, може би правителство ще се получи.

Който получи имидж на партията, провалила възможността да се състави правителство, ще понесе сериозни загуби. Защото хората искат да има кабинет, стабилност, спасение от кризите – политическа, геополитическа и икономическа.

Трудно ще може да им се обясни защо политиците отказват да вземат адекватни мерки пред прага на зимата и угрозата от война наблизо. Нужни са ни парламент и работещо правителство, които да вземат дори и непопулярни мерки.

Разделението в нашето общество обаче все пак ще остане. Важно е да се намери обединяващ критерий, кауза, около която да се сплотим и единни да намерим изход от кризите. Не смятам, че шансът затова е голям, но все пак се надявам, че е възможен.

Конфликът в нашето общество е поколенчески.

В политиката ни вече активно се включиха хората под 50-годишна възраст. Те се опитват да изтикат съвсем представителите от предишното, по-възрастно поколение. Разумният начин това да се случи, е постепенно и чрез разговори. Това е в основата на големия конфликт в обществото ни. Оста ляво-дясно се загуби, защото вече нямаме силна лява автентична партия. Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за премести БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е в нишата на партриотите и сега се бори с тях, вместо да е в центъра и да противостои на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и на останалите партии вдясно. Дори ПП има повече леви политики от социалистите. Ръководството на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е неадекватно, но се е вкопчило във властта и се държи за нея като удавник за сламка.

Избирателите искат да има единство в управлението на държавата ни. Също така да влезем обединени в кризите. На следващите избори ще бъдат наказани онези, които не успеят да отговорят на тези потребности сега. Вижте какво стана с ИТН – от първа политическа сила, изпаднаха от властта на тези избори. Това очаква всички партии, които вървят по деструктивен път.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1731 0

Свързани новини

Водещи новини