Експерт: Топим се заради миграцията и високата смъртност, не заради раждаемостта

  • 04 октомври 2022 10:39

  • 496
  • 6
Експерт: Топим се заради миграцията и високата смъртност, не заради раждаемостта
© Pixabay

Основният фактор за демографската картина в България не е раждаемостта, а смъртността, и то още преди пандемията. Раждаемостта е ниска, но тя е нормално ниска за целия развит свят. Големите реални проблеми пред страната са миграцията и тази смъртност. Това обясни пред БНР доц. Георги Бърдаров, преподавател в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и писател.

За 40 години загубата на население се изчислява на над 2 400 000 души, най-голямото топене, откакто има преброявания у нас. 

НСИ разкри колко е намаляла България. 6 519 789 души е населението в страната ни

Доц. Бърдаров е бил изненадан "от това свръхголямо намаляване", което регистрира и последното официално преброяване, чиито резултати бяха огласени вчера.

Средно България намалява годишно с 55-60 000 души. Очаквах от порядъка на 600 000-650 000, а то е 844 000, тоест още по-голямо, отколкото се очакваше. Ситуацията не е необратима и безнадежна, както се опитва да се внуши всеки път, когато излизат подобни данни. За демографската криза се говори с остарели клишета, затова няма и позитивни резултати, категоричен е Георги Бърдаров.

Преподавателят често дава пример с Ирландия, която през 50-те години на ХХ век е била в демографския колапс – за един век населението там е намаляло с 6 милиона души. Радикална реформа в образованието и развитие на индустрията обаче са довели до рестарт на демографските показатели.

,,Това, което убягва в публичното пространство, когато говорим за демография, най-обезпокоителното са структурите на населението, особено възрастовата структура, която е социална бомба'', заяви Георги Бърдаров.

Първи в света: България отново оглави поредната негативна класация

По думите му активното младо население при нас е критично малко.

Критичният минимум, под който не бива да падаме, е 4-4,5 милиона души, за нашата територия. Демографска пустиня" е термин, който има предвид територии само в умерените ширини с гъстота на населението е под 10 души на кв. километър, тоест там няма реална възможност сами да се рестартират демографски. Там, където се оформят такива "демографски пустини", само с образование ситуацията не може да се промени, то не е панацеята, подчерта той.

,,Трябва да има целенасочена политика, която да тръгва от държавно и местно ниво. Никой няма да отиде с малко дете, младо семейство, при условие че няма нормална болнична помощ на 50-100 км от мястото, където живееш. Образованието е най-важното, но е само първата стъпка'', каза още доц. Бърдаров.

Дигиталните номади са едно от възможните решения според Георги Бърдаров.

Той очаква в обозримо бъдеще част от селата у нас да бъдат отново презаселени от такива дигитални номади – процес, който е ускорен от пандемията.

До 2040 г. населението на България се топи до 5,6 млн. души

Виждаме села, които обаче са близко до големи градове и има удобна инфраструктура, които буквално живнаха и се преобразиха само в рамките на няколко години с точно такива дигитални номади. Засега тези хора се концентрират в малки населени места, обезлюдени села, но които са близко до големи градове, точно заради образование и здравна грижа, коментира Бърдаров.

Българите по света навсякъде носят България в сърцето си, убеден е доц. Бърдаров.

,,Обичат България, създават български дружества на доброволни начала, има една много искрена и чиста любов към България. Биха се върнали, ако видят в България променени условия от тези, които са ги подтикнали да емигрират. Такива условия те в момента не виждат и затова не се връщат'', изтъкна в анализа си той.

Владимир Василев
496 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.10.04 | 11:23

6
Кремълската подлога Румен Радев и другите комунисти Нинова, Христо Иванов, Костя Копейкин, Славчо Трифонов, на тях се плащат много големи суми от Москва да разединявя и разцепва българския народ за да не влезем в Евро зоната при богатите и успешни държави от ЕС!!
ПО-ГОЛЕМ ЕКСПЕРТ

2022.10.04 | 11:20

5
2 МИЛИОНА ЕМИГРАНТИ, 2 МИЛИОНА ТУРЦИ, КОЛКО СТЕ БЕ, ЖИВОТ ИН СКИ К О П Е Л Е Т А ? :) ...ВКЛЮЧАЯ И УМРЕЛИТЕ :)
PaulaFox

2022.10.04 | 11:11

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.04 | 11:03

2
Тъпчете всичко в София. Насърчавайте хомосексуалните , насърчавайте убийствата по пътищата , здравеопазването е леш. На 1ви януари 2030 година ще сме под 5.5млн ,помнете ми думата

2022.10.04 | 11:10

3
Ами като вече 100 години начело на държавата се поставят овчари, точно това ще е резултата

2022.10.04 | 11:00

1
Да да, не е заради раждаемостта, която през 90хгодини на прехода беше съвсем умряла. Не можеше човек да види майка с количка по улиците. И това всичко благодарение на управляващите като Луканов, Филип Димитров, Ренета Инджова, Беров, Виденов, Софиянски, Костов, Сакскубурготски, Станишев, Доган, Борисов. Всичките тия агенти на ДС са за затвора. Те са престъпници и главни виновници за положението на държавата. Нямало раждаемост.

Добави коментар

Водещи новини