Любомир Стефанов: Има много вождове, а индианците стават все по-малко

  • 04 октомври 2022 09:44

  • 488
  • 4
Любомир Стефанов: Има много вождове, а индианците стават все по-малко
© Булфото (архив)

"Избирателната активност не е толкова тревожна, колкото изглежда. Отново влязохме в тази парадигма да търсим виновни. Има един проблем и той е, че 2/3 от българите не се чувстват политически представени, затова не са отишли да гласуват. Вторият проблем е защо започват да се търсят извинения между партиите отново да не чуят гласа на избирателите."

Това мнение изрази в интервю за предаването "Преди всички" на БНР Любомир Стефанов, политолог, преподавател в Нов български университет.

Измества се разговорът за отговорността, който е централен в политическото представителство, смята политологът. По думите му "политиците в България не се държат като такива".

"Не виждаме именно онова, заради което избираме политиците си – тип лидерско поведение. Няма водачи, които да застанат. Да, има много вождове. Очевидно индианците все по-малко стават и затова не гласуваме, но го няма този разговор след изборите какво се случва. Гражданите не отидоха да гласуват, защото не чуха разговора след изборите кой с кого ще се хване под ръка и таз работа – управлението на държавата, ще я свърши. Не защото му харесва, а защото така се прави. Политиците не ги избираме да се харесват, това не е някакво ново шоу, риалити. Политиците обичат така да го разглеждат."

"Почват да говорят как вдигаме барикади, копаем траншеи, червени линии, нови, чертаем. Напълнихме речника с отграничения и разграничания. Някакъв трибализъм се вихри на много първично, примитивно ниво", допълни Любомир Стефанов.

ПП отвлече всяка една от темите, с които БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е се хвалеше, че е свършила нещо, отбеляза в анализа си политологът. По думите му БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е не е успяла "да се обясни", тъй като не е била субект, а "притурка към ПП в предишното управление".

Според Стефанов разговорът за оставките в БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е "странен и неуместен" и е вътрешен въпрос за партията.

Опозицията в БСП иска оставката на Корнелия Нинова

"По същия начин може да се запитаме защо Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на не подават оставки, тъй като партията им губи четвърт от гласовете от предходните избори. Или куп други партии, които си свиват резултата. Само "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" го увеличава

Десислава Станева
488 4

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.04 | 11:13

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.04 | 10:26

3
Май както е тръгнало, ще трябва и у нас референдум и анексия към Русия. И без това за друго не става тая кочина

2022.10.04 | 10:10

2
ОТ ТУРСКО РОБСТВО НИ ОСВОБОДИ ДЯДО ИВАН.ОТ КРАВАРСКО РОБСТВО ЩЕ НИ ОСВОБОДИ ДЯДО ПУТИН!
Еми...

2022.10.04 | 09:54

1
Поредният дървен философ.

Добави коментар

Водещи новини