Представиха проектозакон за личния фалит - втори шанс за длъжници

  • 04 октомври 2022 07:44

  • 907
  • 1
Представиха проектозакон за личния фалит - втори шанс за длъжници
© МИР
Слушай новината Слушай новината

Закон за личния фалит ще дава втори шанс на коректни граждани, които заради тежки житейски ситуации - болест, раздяла, погрешни решения, са изпаднали в невъзможност да погасяват кредитите си. Проектът беше представен в понеделник от министрите на правосъдието и иновациите Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо и Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския, съобщават от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

 Той трябва да влезе в сила до края на годината, защото от него зависи получаването на 700 млн. евро. Парите са вторият транш по плана за възстановяване. Ние сме единствената държава в ЕС, която няма такъв закон.

“Той защитава длъжниците, а не хитреците и не хищническите пориви на някои от кредиторите”, обясни Зарков.

Личният фалит ще бъде обявяван от съда. Той ще образува дело само по искане на длъжника, ако е добросъвестен, а не на кредиторите. Той трябва да разполага с имущество. Ако няма, съдът само обявява неплатежоспособността. За да започне делото, се подава молба, към която се прилагат доказателствата защо не може да се плаща. Съдебната такса ще е 20 лева.

Пред съда длъжникът представя план за погасяване. Ще има и синдик, но той ще го подпомага. Ще има и възможност за освобождаване от непогасени задължения, но когато длъжникът е добросъвестен.

Крум Зарков: Предлагаме да се даде възможност за втори шанс на добросъвестните длъжници

Законът посочва и кой е такъв - който поема задължения съобразно своето имущество и доходи и не уврежда интересите на кредиторите.

След изтичане на 3-годишен срок могат да се погасят задълженията за удовлетворяване на вземанията в одобрения от съда списък. Срокът започва да тече от влизането в сила на решението на съда за утвърждаване на плана за погасяване. Когато няма такъв - от първия опис на имуществото. Погасяването може да настъпи, ако длъжникът е заплатил разноските в производството и е удовлетворил поне частично вземанията на кредиторите.

Предвижда по-дълъг срок за погасяване на задълженията - 10 години.

Цветелина Кирилова
907 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.04 | 11:17

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини