Ще обявят ли частично бедствено положение заради остра миризма на амоняк от ловешко предприятие?

  • 27 септември 2022 13:34

  • 435
  • 0
Ще обявят ли частично бедствено положение заради остра миризма на амоняк от ловешко предприятие?
©

След зачестили сигнали на граждани до контролните институции за остра миризма на амоняк от ловешкото предприятие "Мелта 90" АД кметът на община Ловеч Корнелия Маринова е готова да обяви частично бедствено положение, за да привлече вниманието на държавните органи, заяви тя  пред журналисти на пресконференция по повод на проблема. 

По думите й, "провежда се политика на геноцид спрямо гражданите на Ловеч"; хората трябва да бъдат защитени. 

Както БТА съобщи, вчера заседава и общинският кризисен щаб по бедствия и аварии. На заседанието  бе решено и вече са сигнализирани министрите на икономиката и индустрията, както и на вътрешните работи, изпратено е и писмо до Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) за извършване на проверка. 

Проблем с изтичане на амоняк от хладилната инсталация имаше и през май тази година. Тогава измерените количества на амоняк в атмосферния въздух около предприятието бяха близо четири пъти над нормите. От ДАМТН издадоха заповеди за спиране на съоръжението от експлоатация, които все още са в сила.

След поредните сигнали от граждани за остра задушлива миризма на амоняк днес Маринова направи изявление пред медиите, като посочи, че всичко, което е било възможно да свърши Община Ловеч, е направено. 

„Имаше затишие през летните месеци. Сега отново започна да се отделя амоняк, да се усеща задушлива миризма. Оказва се, че при проверка на нашите дежурни се чува шум от компресорите, т.е. инсталациите започват да работят. Четирите заповеди от спиране от експлоатация са валидни. Няма резервно електрозахранване, което е част от плана за защита при бедствия и от аварийния план на предприятието - въпреки всичко, въпреки заповедите, въпреки предписанията, въпреки това, че няма резервно електрозахранване, предприятието очевидно зарежда с амоняк и острата миризма трови хората. Това смятам за непоносимо, става дума вече за един сериен нарушител. Мисля, че държавата категорично трябва да предприеме мерки, за да не се подиграват подобни хора с институциите“, заяви Маринова.

Кметът, заместникът й Даниел Колев, в присъствието на представители на медии, сред които и репортер на БТА, посетиха предприятието, за да се потърси гледната точка на изпълнителния директор на „Мелта 90“ АД Андрей Тенев.

Той посочи, че след основен ремонт на амонячната инсталация, отнел четири месеца и струващ 85 хиляди евро, се опитват да започнат работа.

„Миналата седмица в четвъртък ни доставиха един тон и още един, който бяхме оставили при партньори за съхранение. За съжаление, другите партньори отказаха да ни върнат амоняка, тъй като цената му доста се повиши. В резултат на това съоръженията не можаха да започнат работа, тъй като амонякът беше под необходимия минимум“, заяви Тенев. 

По думите му, съоръженията са минали технически преглед миналата седмица. „Отмяна на заповедите нямаме и все още не работим. Това е втори основен ремонт и претендирам, че около две трети от тръбната инсталация е нова. Не е изтичал амоняк, това са амонячните изпарения, които като не работят машините, амонякът се загрява, изпарява се, увеличава налягането и започва да изпуска от всички уплътнения“, добави Тенев.

Според него предписанията на ДАМТН са изпълнени, но той няма на кого да ги предостави, защото от държавната агенция не му отговарят на обажданията и имейлите. 

Маринова отговори, че това не е вярно.

Потърсихме Григор Къшов, директор на главната дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ към ДАМТН.

„От ДАМТН предприятието има отказ за пускане, защото не е изпълнило предписанията. Управителят много добре знае това. Той изпраща документи от 2019 г., които нямат нищо общо със случая. Ние сме го спрели през месец май и няколко пъти сме отказвали на г-н Тенев да бъде пуснато в експлоатация“, каза Къшов и добави, че служители на Агенцията ще посетят предприятието. 

От днес в района около „Мелта 90“ АД ще бъде поставена мобилна станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен, която ще измерва количествата амоняк в атмосферния въздух.

Непосредствено до хладилната инсталация на предприятието се намират жилищен квартал, детска градина, ясла и училище.

Последвайте канала на

Десислава Станева
435 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини