Договорихме "Дунав мост - 3"

  • 27 септември 2022 09:29

  • 951
  • 2
Договорихме "Дунав мост - 3"
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав. Инфраструктурното съоръжение ще бъде изградено при Русе - Гюргево. За целта ще бъде подписано споразумение между двете държави, съобщава "24 часа".

В друг документ те ще регламентират ангажиментите на двете държави за изпълнението на проекта Fast Danube и създаването на съвместно дружество за управление на дейностите по проекта. За това се договориха вицепремиерите на двете страни Христо Алексиев и Сорин Гриндияну на среща в Букурещ.

Вицепремиерът Алексиев е в румънската столица като ръководител на българската делегация в Конференцията на пълномощните представители на Международния съюз по далекосъобщения към ООН.

Двете споразумения с ясни задачи и конкретни срокове за изпълнение на различните етапи ще бъдат подписани в най-скоро време.

Христо Алексиев и Сорин Гриндияну бяха категорични, че строителството на нови мостове, удълбочаването на Дунав, фериботната свързаност и подобреното преминаване през граничните пунктове трябва да бъдат разглеждани като един общ стратегически приоритет с няколко проекта в него.

Алексиев постави пред своя колега и въпроса за модернизацията на жп участъка Крайова – Калафат, който е продължение на жп линията от Дунав мост 2 в румънска територия.

В средата на октомври двамата вицепремиери планират обща среща в Брюксел, на която ще представят заедно проект за финансиране на следващата фаза от Fast Danube и Дунав мост 3.

Христо Алексиев и Сорин Гриндияну потвърдиха желанието си, успоредно с постигнатото споразумение за Дунав мост 3 да работят и по останалите проекти за изграждане на мостове между двете държави, съгласно подписаното споразумение от 2019 г.

Цветелина Кирилова
951 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
металург

2022.09.27 | 12:08

2
И как така Дунав мост 3 ? Кирчото нали беше договорил още пет моста?
всичко е

2022.09.27 | 11:56

1
всичко е пунта мара както казва боко тиквата.

Добави коментар

Водещи новини