Община Кубрат е обявила обществена поръчка за проект на паметник на хан Кубрат

  • 23 септември 2022 14:36

  • 248
  • 1
Община Кубрат е обявила обществена поръчка за проект на паметник на хан Кубрат
© Wikipedia
Слушай новината Слушай новината

Продължават усилията за изграждане на паметник на хан Кубрат в лудогорския град, носещ името му, каза зам.-кметът на общината Женифер Пойраз пред БТА.

Община Кубрат вече е обявила обществена поръчка за изготвяне на технически проект и упражняване на авторски надзор за изграждане на мемориала.

Общата прогнозна стойност на поръчката е 30 000 лева. Тя включва проектиране, композиране и моделиране, и авторски надзор. Средствата ще бъдат осигурени от общинския бюджет. 

МВнР осъжда поругаването на паметника на хан Кубрат

Заместник-кметът уточни, че обявената обществена поръчка е следващ етап от процедурата за изграждането на монумента. След нейното изпълнение, готовият технически проект ще бъде обсъден от Експертен съвет в Министерството на културата. След евентуалното положително становище, ще се пристъпи към подготовката за същинското изграждане на монумента. Това по думите на Пойраз ще стане догодина. 

Идеята за изграждането на монумента в града, носещ името на прабългарския владетел, е на „Гражданско сдружение Кубрат”. Инициативата за построяването на паметника започна през 2016 г. Впрегнали сме всички сили, за да реализираме тази дългогодишна мечта и вярвам, че тя ще стане реалност, каза секретарят на сдружението Светломир Киров. Той припомни, че паметникът ще бъде направен по проект на скулптура Любомир Добрев. Одобреният в конкурсната надпревара за мемориал на великия хан предвижда висока над четири метра композиция. Тя ще се състои от постамент с релефен знак, използван като герб на канската династия Дуло, фигурална композиция на хан Кубрат на кон и седем масивни каменни плочи с издълбани върху тях руни на прабългарския календар. Монументът ще бъде монтиран срещу стария вход на сградата на община Кубрат. 

Мая Йорданова
248 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Някой си

2023.07.15 | 01:34

1
България няма ханове!

Добави коментар

Водещи новини