Наградиха ефрейтор Иван Димитров със специална грамота. Той: Да живее България!

  • 23 септември 2022 10:24

  • 2181
  • 6
©
Слушай новината Слушай новината

Наградиха ефрейтор Иван Димитров с Отличието – специална грамота и парична награда.

Отличието – специална грамота и парична награда, се връчва на ефрейтор Димитров от министъра на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си и в присъствието на министъра на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва, генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната на Република България, генерал-майор Михаил Попов - командир на Сухопътните войски, бригаден генерал Станимир Христов - командир на 2 механизирана бригада - Стара Загора, от състава на Сухопътните войски.

Министерство на културата обсъди подготовката за 150-годишнината от гибелта на Васил Левски през 2023 г.

Ефрейтор Иван Димитров - военнослужещ във военно формирование 52740 – Хасково, от състава на 2 механизирана бригада - Стара Загора, в началото на м. септември е намерил платнен чувал с икони при охраната на българо-турската граница. От 2-ра Тунджанска механизирана бригада съобщиха, че ефрейтор Димитров се разхождал на около 200 м северозападно от комплекс „Божура“ в близост до град Средец и забелязал чувала вдясно от пътя. Вътре имало 5 православни икони. Иконите са стари, дървени, като някои от тях са надписани и може да се видят имената на автора, за кого са изработени, разчитат се и години – 1888 г. и 1892 г. Ефрейтор Димитров веднага докладвал за намерената необичайна находка на прекия си началник. Двамата предали в РПУ „Средец“ чувала с иконите. Ефрейтор Иван Димитров е от групата военнослужещи, които изпълняват задачи по охрана на държавната граница с Република Турция, съвместно с Гранична полиция в района на ГПУ „Средец“.

Военен намери пет икони на повече от век в чувал край Средец

"За мен е чест да съм тук на официалното награждаване за една достойна човешка постъпка, спасените икони остават в съкровищницата на България именно благодарение на такива достойни хора. Нашето наследство е повод за гордост на всички българи и ние трябва да го опазим. Поздравявам ефрейтор Димитров и му благодаря за доблестната постъпка, както и на военнослужещите на границите ни, които работят усърдно за България". Това заяви министърът на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва на официалната церемония.

"Аз съм внук на достоен български офицер: "Българската армия е притежавала две изключително мощни оръжия- чест и достойнство", казваше дядо ми. Вие, ефрейтор Димитров, притежавате и двете и заслужавате тази награда", каза министърът на културата Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си.

От своя страна ефрейтор Димитров заяви: " Искам да ви благодаря за милите думи, които казахте за мен. Това не е лична награда, а за всички военнослужещи в България. Затова ние всеки ден се подготвяме за тежки изпитания, защото това е нашата мисия. За нас е важно опитът и това, което правим, да го предадем на идните поколения. Да живее България".

 

Росица Валентинова
2181 6

Коментари 6

Добави коментар
Sarbeca Z

2022.09.23 | 11:41

4
Ох на батя, кое е тва пиче там
държи го

2022.09.23 | 11:55

6
на главния.
бай Иван

2022.09.23 | 11:47

5
И язе сакам да го дзендзам
Great Resets

2022.09.23 | 11:34

3
Еврейския РЕСЕТ. Дали със ваксинация, голата война, глад и инфлация, целта е една и съща- намаляване на световното население.
Гтт

2022.09.23 | 11:32

2
Ггт
Най бедната

2022.09.23 | 10:37

1
И най ограбената , територията сме от 33 години.

Добави коментар

Водещи новини