114 години празнуваме Ден на независимостта в свят на обвързаности

  • 22 септември 2022 11:18

  • 1039
  • 0
114 години празнуваме Ден на независимостта в свят на обвързаности
© булфото/архив/, фейсбук

Преди 114 години, на 22 септември, в старата столица Велико Търново, княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват “съединената на 6 септември 1885 г. България за независимо Българско Царство”.


Твърди се, че манифестът е написан във влака от Русе за Велико Търново. 

Страната ни става суверенна държава, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения.
Манифестът е прочетен на 22 септември 1908 г. в църквата "Свети 40 мъченици" в Търново. След тържественото обявяване на Независимостта на България, княз Фердинанд приема титлата цар.
Доколко в съвременния взаимообвързан свят, която и да е държава може да претендира за независимост, е друга тема, но днес ние почитаме и празнуваме един безспорен исторически факт в календара на държавността ни. Затова е важно съвременните българи за четат и познават текста на самия Манифест и да си правят сами необходимите изводи.

Според известния историк проф. Пламен Павлов,

"измерението на националната независимост днес, е сложен въпрос, тъй като светът вече е прекалено обвързан, той е едно глобално село.

Което не означава, че държавите се отказват от своята независимост. Ние сме една средноголяма европейска държава, член на ЕС – авторитетно семейство на модерните държави. Затова е важно нашето мнение в тази общност да се чува все по-често и категорично, а това зависи от самите нас, не да чакаме някой милостиво да ни даде думата."
Честит Ден на независимостта, българи!

Аделина Делийска
1039 0

Свързани новини

Водещи новини