Секат просеки, за да спасят Витоша от огъня

  • 03 юли 2012 14:12

  • 1682
  • 2
Секат просеки, за да спасят Витоша от огъня
© Булфото

150 души от държавните горски предприятия секат 4-метрови противопожарни просеки, за да спасят гората на Витоша. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на земеделието и храните д-р Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

„Договорено е с министър Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко, тъй като по закон не е разрешено, но вече имат право да секат дървета на Витоша, с цел ограничаване на пожара. По закон няма право. Първия ден нямахме, втория нямахме, и вчера вицепремиерът Цветанов разговаря с министър Караджова, обясни й ситуацията, че ако не започнем незабавно просичането на противопожарни просеки, Витоша ще изгори цялата. Министър Караджова даде разрешението. Оттук наттък аз разпоредих на държавните горски предприятия, които по презумпция не могат даже да имат машинки, да се качат и 150 души в момента секат 4-метрови противопожарни просеки, за да спасят гората на Витоша.

Вчера се направи организацията, от тази сутрин всички са горе. Бях рано сутринта там и сега се връщам, за да видя какво секат”, каза Найденов. „50 декара горят, не е много, това са 5 хектара. В момента в Испания горят десетки хиляди хектари гора, но това, че е недостъпно, че е природен парк и биосферен резерват, няма и пътища до него, не може да се стигне. В момента се правят противопожарните просеки, които да не позволят пожарът да обхване и другата гора”, обясни Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

Съсредоточават се сили да се изсипва от въздуха с хеликоптерите вода върху участъка, който гори. Има много доброволци и им благодаря, че се отзоваха, допълни той.

Не може министърът да има право да разпореди на горските предприятия да се сече, каза Найденов и призова еколозите „вместо да си чешат езиците, да отидат горе и да помогнат”. Министърът няма право да разпореди дърводобив. Прокарването на противопожарните просеки е вид дърводобив, сеч. „Съгласно сега действащия закон, аз не мога. На тези вече 150 работници с резачки, които правят просеките, за да не изгори Витоша, аз не мога да им разпоредя сеч, защото другите пък казват – „ние искаме само частниците да секат”. Къде са частниците днес”, попита Найденов. „Затова настояваме да се направи тази промяна. Разпоредил съм независимо от това и в момента се правят противопожарни просеки. Около 150 държавни дърводобивници вършат това, за да спасят гората, в нарушение на закона”, каза Найденов.

Министърът бе категоричен, че не се опасява от санкции. Опасявам се да не изгори Витоша, а тези, които си чешат езиците, те да се опасяват, каза той.

„Това се опитвам да обясня, защото всеки тук си гледа интереса обаче, когато стане нещо, аз отивам горе. Бяхме с министър Цветанов, като падна язовира, бяхме два дни на мястото, където е пожарът, и стояхме там, защото хората нас гледат. Сега от тук отивам, свалям костюма и отивам там”, каза Найденов и призова медиите да питат и природозащитниците къде отиват.

Последвайте канала на

1682 2

Коментари 2

Добави коментар

2012.07.05 | 10:50

2
все пак се стигна сечене(просека) днес просека(4метра) ,зимата писта(4метра+10м почистено изгоряло). ...! какво друго да си помисли човек!
Eва

2012.07.03 | 19:53

1
Че се опитват хората да спасят гората и къщите ни, например!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини