Искат спешно почистване на дигите и речните корита в района на Видин

  • 21 септември 2022 15:54

  • 237
  • 0
Искат спешно почистване на дигите и речните корита в района на Видин
© Булфото (архив)

Видинските общински съветници с декларация настояват за спешно почистване на дигите и речните корита. Единодушно те гласуваха на заседанието си декларацията, в която изразяват безпокойството си от състоянието на някои от дигите и речните корита в Община Видин. Текстът на декларацията бе приет единодушно с гласовете на всички присъстващи общински съветници, видя репортер на БТА. Повод за разглеждането на този проблем са неотдавнашните тежки наводнения и последвалите от това поражения на жилища, обществени сгради и инфраструктура на територията на област Пловдив. Декларацията е адресирана до служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и областния управител на Видин Огнян Асенов.

В нея се настоява „с оглед критичното състояние на някои от дигите и речните корита в община Видин спешно да  се предприемат конкретни превантивни мерки, с цел да не се допусне скъсване и пропадания на диги и преливане на реки, което би довело до тежки и непредвидими последствия на територията на община Видин и област Видин“. В декларацията се отбелязва още, че дигите на места са с нарушена цялост, а речните корита са обрасли с дървета и храсти, което затруднява оттока. Затова общинските съветници искат да бъде сформиране комисия и да се извърши съвместна проверка, при която да бъде  извършен оглед на състоянието на дигите и речните корита в община Видин, както и да се възложи на компетентните институции тяхното почистване, укрепване и подобряването на експлоатационните им качества.

Общинският съветник Пламен Трифонов припомни събитията от 2014 година, когато заради скъсана дига на река Делейнска край село Иново бяха наводнени земеделски земи. Четири години по-късно – през 2018 година, в следствие на усложнената хидрометеорологична обстановка, дигата отново се скъса, в района на моста на пътя за град  Брегово, което наложи и обявяване на бедствено положение в село Иново. Трифонов бе категоричен, че държавните институции трябва да се ангажират с проблема.

Председателят на Общинския съвет Генади Велков уточни, че  най-застрашени от евентуални наводнения са селата Градец, до което преминават две реки, Рупци, Акациево и Иново. Съществувал е проект за почистване, но той не е реализиран, каза още Велков. Дигите няма как да ги почисти Общината, защото няма достатъчно средства и защото те не са общинска собственост, отбеляза още Генади Велков. 

Общо 97 ĸилoмeтpa зeмнo-нacипни и бeтoнни дyнaвcĸи диги и ĸopeĸции нa peĸи пpeдпaзвaт paйoнa на Видин oт виcoĸитe вoди нa Дyнaв. 23 ĸм са само бeтoнните диги. Дyнaвcĸитe cъopъжeния зaщитaвaт 125 000 дĸa зeмeдeлcĸи зeми, нaceлeниeтo нa Bидин и oщe 11 нaceлeни мecтa в peгиoнa, сочи справка на фирма „Напоителни системи“. Цeлият yчacтъĸ oт дигaтa e възcтaнoвeн пpeз 1996-2000 г. и мoжe дa пocpeщнe виcoĸитe нивa нa peĸa Дyнaв дo ĸoтa пpи peйĸaтa 10 мeтpa и 16 cм.  Haй-виcoĸoтo нивo нa peĸaтa в пocлeднитe 100 гoдини  е регистрирано  пpeз 1996, ĸoгaтo дocтигнa 9 мeтpa и 81 cм. B тoзи paйoн ca paзпoлoжeни 8 oтвoднитeлни пoмпeни cтaнции, cпoмaгaщи зa изxвъpлянe нa пoдпoчвeнитe вoди, ĸoитo ce пoявявaт пpи виcoĸитe нивa нa Дyнaв.

В края на август ниското ниво на река Дунав в целия участък на реката  отбеляза своеобразен рекорд за последните над 80 години, откакто се извършват измервания от хидрометеорологичните служби. На места в българския участък на реката нивото достигна до минус над 135 см под кота нула.

Десислава Станева
237 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини