Експерти: Ден без жертви на пътя надали ще постигнем

  • 21 септември 2022 07:26

  • 541
  • 2
Експерти: Ден без жертви на пътя надали ще постигнем
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Ден без жертви надали ще постигнем. Не трябва акциите да са кампанийни, а да са постоянни и смислени – трябва всеобхватни усилия, а не промени на парче; трябват пари за превенция. Това заяви Илия Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи в сутрешния блок на БНТ.

„Дали ще постигнем ден без жертви? Пожелаваме го, трябва всеки ден да е такъв ден”, заяви Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

Според Русинова намесата на медиите има безспорен ефект в борбата за безопасност по пътищата. „Мисля, че достигаме до хората, но не ние трябва да провеждаме политиката по пътна безопасност. С кампанийни прийоми няма как да постигнем нещо повече.”

Тодоров смята, че случаят Семерджиев е останал емблематичен: „При всички случаи е имал протекции. Пътна полиция обаче е направила доста срещу него – отнемане на точки, сваляне на номерата на автомобила му. Оттам нататък въпросът е защо той безнаказано е продължил да се движи по пътя. Той не е единственият случай. Явно инструментите ни за принуда просто не работят.”

Той коментира евентуалното връщане на доживотния затвор и смъртното наказание, като посочи, че на запад това не е средство за успешна превенция от това да се случат подобни тежки престъпления на пътя, а и това не би върнало жертвите, включително убитите от Семерджиев момичета.

21 септември - Ден без загинали на пътя

Русинова допълни, че друг пример за това е катастрофата край Панчарево – след два пъти санкциониране, шофьорът трети път е излязъл на пътя и се е стигнало до мелето.

„Докато има сив сектор по отношение на обучението на водачи, докато има хора, които обучават децата Ви с лични автомобили – няма да постигнем нищо. Непредаденият час означава непредадено знание”, каза още тя.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
541 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Смях

2022.09.21 | 10:10

2
Значи полза от вас йок!
Котарак

2022.09.21 | 08:07

1
Жената-мъж. Писна ми от нея!

Добави коментар

Водещи новини