Военно-географската служба чества 130 години от своето създаване

  • 20 септември 2022 20:26

  • 1217
  • 0
Военно-географската служба чества 130 години от своето създаване
© МО
Слушай новината Слушай новината

Министърът на отбраната Димитър Стоянов участва днес, 20 септември, в тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от създаването на Военно-географската служба, съобщиха от пресцентъра на МО.

Той поздрави командния състав, военнослужещите и цивилните служители, като подчерта важността на изпълняваните от тях функции. „Като наследници и продължители на Топографското отделение при Генералния щаб на Българската армия, вие допринасяте за развитието на способностите на Въоръжените ни сили“, каза министър Стоянов. „Военно-географската служба осигурява с географски материали и цифрови географски данни над 120 военни формирования от Въоръжените сили, 5 министерства и 25 други държавни ведомства и организации. Изпълнява съвместни проекти с БАН и с Агенцията по геодезия и картография. Всичко това Ви превръща в еталон на отговорност и важна част не само от структурата на Министерството на отбраната, но и на страната“, подчерта министър Стоянов. 

Поздравления към личния състав на Военно-географската служба отправи от името на военното ръководство на Министерството на отбраната и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков. „Във военното дело информацията за терена винаги е била сред водещите предпоставки за печелене на битки и постигане на успехи. На вашата точна и детайлна информация сме разчитали и ще разчитаме, за да могат командирите на тактическо и оперативно ниво да вземат правилните и ефективни решения, водещи към търсения резултат“, заяви той в поздравлението си. Генерал-лейтенант Стойков изрази и признателността си към всички поколения военни картографи, които през годините са допринесли за победите на Българската армия и за успеха в подготовката за изпълнение на задачите ѝ в мирно време. 

Модернизират пистата на авиобаза Граф Игнатиево заради изтребителите F-16

Военнослужещи и цивилни служители от Военно-географската служба бяха наградени за положените старание и компетентност при изпълнението на отговорните задачи за създаване, съхраняване и обмен на пространствени данни и картографски продукти в сферата на отбраната.

Филип Епитропов
1217 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини