Нови сигнали за избягали норки в Старозагорско

  • 20 септември 2022 09:03

  • 1783
  • 1
Нови сигнали за избягали норки в Старозагорско
© Novini.bg/ Canva

Нови сигнали за избягали норки от единствената ферма за развъждане в България. Те идват от жителите на двете близки старозагорски села – Маджерито и Загоре. 

По думите на местните, норките нападат и унищожават техните дребни домашни животни. 

“Преди два дни се срещнах с една норка очи в очи. Тя се скри в двора ми. Вече няколко години не мога да завъдя кокошки, защото постоянно имам проблеми с норките”, каза жителка на село Загоре.  

В момента във фермата се отглеждат 25 000 норки, всички те са женски и са бременни

“Гледам ги от малки кокошките и тамън като станат големи, норките ми ги изяждат. Това ме притеснява”, заяви жителката Станка Бонева.  

Управителят на фермата за норки Силвия Йорданова обясни, че фермата е оградена с много здрава ограда, вкопана надолу в земята. 

“Няма доказателства, че са намерени наши норки навън. Многократно сме били проверявани. Моите съмнения са, че има на човешка намеса, понеже всекидневно проверяваме отвътре и отвън оградата. В последните няколко седмици на мен лично са ми донесени други две диви животни, които са от семейство и могат да причинят щети в селските дворове”, каза Йорданова. 

“При мен лично от фермата идваха да ги хващат норките”, заяви Веселина Янева, жител на село Загоре.

Йорданова не пожела да каже колко норки има във фермата. “Плановете са ни да продължи производството”, добави тя.  

По думите ѝ около 25 000 норки са били бременни през април, а сега са родили. 

Норките в България се отглеждат, за да бъдат умъртвявани, а кожите им да бъдат използвани за направата на дрехи и аксесоари. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1783 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.20 | 09:28

1
Нападнато село от норки до фермата с норки,разбира се че няма доказателства за избягали норки,нормално за нашите ширини,също и както няма доказателства за замърсявания до заводите замърсители,у нас тва са си естествени неща.

Добави коментар

Водещи новини