Чувството за безнаказаност в България продължава да царува

  • 20 септември 2022 08:48

  • 1181
  • 4
Чувството за безнаказаност в България продължава да царува
© Кадър: bgonair

Войната по пътищата продължава да взима жертви. Все повече са случаите на установени шофьори, които карат след употреба на алкохол или наркотици.

"В България битува чувството за безнаказаност. Не съм виждал по-тежка катастрофа в живота си от тази на бул. "Черни връх" - скоростта е била много голяма. Такива случаи са изолирани, те се случват на хора, които разсъждават, че могат да останат безнаказани, че са над закона, че има чадър над тях. Tези хора, ако не тази седмица, то след време завършват по този начин", коментира председателят на Българската федерация по автомобилен спорт Румен Дунев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че има изискване всички състезатели преди старт да минават през задължителен тест за алкохол и наркотици. 

"Алкохолът и наркотиците не правят качествата на водачите по-добри, дават фалшива самоувереност, която често пъти завършва трагично", заяви Дунев.

Експерт: Случаят Семерджиев не е единичен, контролът дава отражение

Според него един от начините за ограничаване на тежките катастрофи е приемането на нов Закон за движение по пътищата. Той подчерта, че към момента се правят множество поправки, които не дават резултат.

"Депутатите не могат да се обединят около новия Закон за движение по пътищата, в който са заложени много елементи, които като експерти считаме, че ще намалят броя на тежките катастрофи и жертвите, събираемостта на глобите ще се подобри. За този закон не се изискват средства, а хората да забравят, че имат партии и цветове", каза Дунев.

Друг проблем, който гостът посочи, е липсата на концентрация при шофьорите - притиснати от битовизмите, шофьорите не мислят за пътя и движението, а се разсейват зад волана.

Дунев разкритикува махането на разграничителните колчета по част от трасето в Кресненското дефиле. Те доказаха, че могат да намалят тежките катастрофи с жертви, които бяха често явление в района. 

"Това е нещо, което работи и пази човешки животи. Не трябва да бъде премахнато с лека ръка. Анализът на такава обезопасителна мярка трябва да се разшири и да се приложи на пътя край Микре, например. Този път можеше да ползва добрата практика на Кресна и да се похвалим в края на годината, че сме спасили човешки животи", уточни Дунев.

И добави, че на критични участъци, в които се провеждат и автомобилни състезания - като прохода Шипка, се извършват ремонти, които пазят шофьорите - включително поставянето на специални предпазни прегради за мотористи.

А на любителите на високите скорости Румен Дунев препоръча да посетят "Писта София", която ще събере най-добрите състезатели на България на 24 септември на пътен възел "Бояна".

"Освен че ще направим уникално по мащабите си състезание, нашата цел като федерация е да приобщим всички млади хора с бензин и адреналин в кръвта, да създадем навици и през приложните шампионати те да станат професионални състезатели. Младите хора, които правят необмислени постъпки на пътя - пречупени през призмата на приложните шампионати един ден могат да станат шампиони на България", убеден е Дунев. 

Последното състезания на възел "Бояна" е било през 2009 г. На състезанието в събота са поканени Петър Стойчев, Кубрат Пулев, Данчо Йовчев. Дунев уточни, че от 9 до 17:30 часа ще бъдат затворени бул. "България" и едното платно на Околовръстното шосе.

Десислава Станева
1181 4

Коментари 4

Добави коментар
123

2022.09.20 | 10:00

4
Чувството за безнаказаност е навсякъде. В едни държави има мафия, а в други наивни заблудени политици или неглижират проблемите да трупат сега суперлативи, но това след време е нож с две остриета. Те не разбраха, че ние не сме прости. Прости са троловете и избирателите им.
така е

2022.09.20 | 09:30

2
от 30 години- чифутска "демокрация".

2022.09.20 | 09:54

3
Да,има и вярващи в "демокрацията",а то новите капиталистически болшевики ви дерат кожите с данъци,акцизи,надценки и закончета облагодетелстващи всякви маргинали и кого ли не,и всичко това за ваше добро,хахаха да ми смъкнат три кожи за мое добро.

2022.09.20 | 09:21

1
Няма война по пътищата,има некадърност на държавата да да се справи с некадърниците получаващи книжки и да наложи контрол и регулация на пътни възли,инфраструктура,знаци и събиране на глоби и книжки на същите некадърници,стига сте прехвърляли отговорността от болната глава на здравата.

Добави коментар

Водещи новини