Проговориха спасилите на мъжа, паднал зад борда по време на буря в Бургаско

  • 19 септември 2022 21:26

  • 4285
  • 0
Проговориха спасилите на мъжа, паднал зад борда по време на буря в Бургаско
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Повече от два часа е прекарал в бурното море ветроходецът, паднал зад борда по време на торнадото в Бургаско, преди да бъде спасен. Стихията се размина без жертви, но с много щети.

Инцидентът се случва по време на държавното първенство по ветроходство, което се провежда в Бургаския залив. Разразилата се буря хваща част от лодките в етапа между Несебър и остров „Свети Иван“. Вятърът събаря един от тях – опитен ветроходец, зад борда.

Започва мащабна спасителна операция в морето, в която се включват всички налични джетове, яхти и катер на Морската администрация. Срещаме ви със спасителите. 

Мъж падна от борда на яхта при бурята в Бургаско, семейство е блокирано на остров

Бурята връхлита яхтсмените по време на една от гонките. Не всички успяват да избегнат торнадото. Един от състезателите пада зад борда. Задейства се спасителна операция, в която се включват и трима яхтсмени с моторна лодка от Поморие.

"По първоначална информация трябваше да е на около миля и половина източно от фара, намерихме го в крайна сметка на почти три мили", каза пред БТВ Щелиян Чернев – яхт клуб „Поморие“.

„Като тръгнахме да го вадим в лодката се оплака, че вече кракът му е започнал да се схваща. Каза, че са успели да свалят платната на яхтата, но ги хваща поривът и тръгва да обръща лодката, опира мачтата във водата и като камшик го е изстрелял от лодката“, заяви председателят на яхт клуб „Поморие“ Христо Гърков.
 
„Неприятна вълна, отразена, общо взето трудно за видимост на предмети във водата. Но късмет, че човекът беше със жилетка. Това му спаси живота“, обясни Красимир Карталов - яхт клуб „Поморие“.

Мъжът е запазил е самообладание и е опитал да се задържи близо до мястото, където е паднал.  

„Нямаше сили да се качи, издърпахме го на борда, дадохме му яке и да се стопли малко. Съобщихме на съдийската комисия, че сме го намерили – последваха доста викове от всички яхти на радост, че сме го намерили -  Това е най-важното, че оцеля“, заяви яхтсменът Щелиян Чернев.

Торнадото нанася опустошителни щети на земеделците в Поморие. Земеделски производители и лозари са в безизходица.

Засегнатите лозари ще получат компенсация от държавата, увериха от земеделското министерство.

Мая Йорданова
4285 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини