Старозагорска митрополия и Община Казанлък отбелязват 120 години от освещаването на храм „Свето Рождество Христово“

  • 19 септември 2022 15:04

  • 233
  • 0
Старозагорска митрополия и Община Казанлък отбелязват 120 години от освещаването на храм „Свето Рождество Христово“
© Google Maps
Слушай новината Слушай новината

С тридневна програма, организирана от Старозагорска света митрополия и Община Казанлък, ще бъде отбелязана 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир, съобщават от пресцентъра на митрополията.

Честванията започват на 23 септември, петък, с Международна научна конференция под надслов „120 години от освещаването на храм - паметник „Рождество Христово“ - Шипченски манастир“. Тя ще се проведе от 16:00 часа в Исторически музей „Искра“ в град Казанлък. Във форума с доклади ще се включат редица изследователи и преподаватели от висши учебни заведения в страната и чужбина. Веднага след това, в 18:00 часа, ще бъде открита изложба.

Отбелязваме 144 години от Освобождението на България

Вторият ден от програмата започва с вечерно богослужение в храм-паметник „Рождество Христово“. От 17:30 часа в Историческия музей „Искра“ ще бъде прожектиран филм, посветен на годишнината, а в 18:15 часа е началото на празничният концерт. Входът на събитията е свободен. 

В неделя, 25 септември, в храм-паметник „Рождество Христово“ ще бъдат отслужени утреня и Божествена св. литургия, която ще бъде възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Сред поканените официални гости на събитията се очаква да бъдат президентът на Република България Румен Радев, членове на Св. Синод на БПЦ-БП, представители на институции и други.

Мая Йорданова
233 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини