Готов е работният проект за консервация и реставрация на паметника на връх Шипка

  • 19 септември 2022 08:09

  • 348
  • 0
Готов е работният проект за консервация и реставрация на паметника на връх Шипка
© Булфото (архив)

Стартира ремонт на Паметника на свободата на връх Шипка. Готов е работният проект в рамките на мащабния план за консервация и реставрация на монумента. Това е поредната административна стъпка преди началото на строителните работи по 32-метровия паметник.

„Паметникът е конструктивно здрав. Това показва обследването, което беше извършено миналата година. Но трябва да се извърши сериозна консервационно-реставрационна намеса върху неговите фасади и интериорното му пространство“, каза д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ пред БНТ.

Той уточни, че ремонтът ще започне не по-рано от лятото на следващата година.

Одобрен е проектът за ремонт на Паметника на връх Шипка

„Първо трябва да организираме процедурите по ЗОП, с които ще се определи изпълнителят на ремонта, хората, които ще извършват строителния надзор и инвеститорския контрол“, обясни д-р Ангелов.

Основният проблем, по думите му, са компрометираните фугиращи смеси, които запълват пространството между облицоващите камъни.

„По проект всички тези стари фугиращи смеси трябва да бъдат механично отстранени от паметника. Да бъде изцяло профугиран“, посочи той.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
348 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини