Представиха иновативна услуга за групово автоматизирано подписване на близо 700 договора

  • 16 септември 2022 09:57

  • 488
  • 0
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Подписваме важни договори по една процедура – възстановяване на малки и средни предприятия чрез подобряване на енергийна ефективност. Одобрени са 920 проекта за 93 млн. лв,, ще подпишем 692 за повече от 70 млн. лв. Подписването ще се случи наведнъж – с едни клик ние сме единственото министерство, което ще подпише 692 договора, с които ще стигнат средствата до българския бизнес. Това каза зам.-министърът на иновациите и растежа Надя Христова по време на представянето на иновативната услуга за групово подписване на договори.

На представянето се включи и директор Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Илияна Илиева. „За да стигнем до този момент, това е бил по-дълъг процес по подготовка на тези договори. Всеки договор е проверен от експертите, верифициран. Ние сме първият управляващ орган и администрация, използваща такава автоматизирана система за подписване на договори“, каза Илиева.

„Ние започнахме с този метод на подписване по време на Ковид кризата, тъй като тогава ни се наложи да постъпят огромен обем договори – над 30 000. Успяхме да се възползваме от този иновативен метод и система, която става чрез едно мини сървърно устройство, което можете да го видите“, допълни тя.

Илиева даде разяснение за самата процедура, като каза, че това е процедура за подобряване на енергийна ефективност на малки и средни предприятия и подчерта, че в контекста на завишените цени на електроенергия, това идва в подходящ момент: „Надяваме се, че тази процедура е в точния моменти ще бъде полезна за малките и средни предприятия.“

"Ако не беше възможен този автоматизиран процес, г-жа Христова трябваше да влезе във всеки един договор, което щеше да отнеме много време“, допълни още тя.

Министерство на иновациите и растежа представя услуга за групово подписване

„Фирмите могат да предявят и искането за плащане, което ние в кратки срокове верифицираме, одобряваме и превеждаме на фирмите. Могат да поискат и авансово финансиране – ние сме гъвкави в процеса по изпълнение на самите дейности, които предприятията са предвидили да реализират. Допълнително предоставихме възможност за изпълнение на тези проектни дейности още след подаване на предложението и преди сключването на договора. Считано от днес, с този акт на подписване на договор, вече се счита помощта за отпусната. Остатъкът от 920 броя договори в момента също се обработват и когато сме готови – в рамките на няколко дни – отново ще се подпишат чрез тази автоматизирана система“, добави тя.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
488 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини