Водещите новини! 717 000 ученици влизат в класните стаи тази година. В 27 училища няма издържали матурата за 12 клас (и още…)

  • 15 септември 2022 13:06

  • 395
  • 0
Водещите новини! 717 000 ученици влизат в класните стаи тази година. В 27 училища няма издържали матурата за 12 клас (и още…)
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

***

*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 15 септември ***

 

Днес е първият учебен ден за над 57 000 първокласници. Както писахме, близо 717 000 са всички ученици, които ще се обучават през новата 2022/2023 учебна година.

Общо 46 образователни институции от 14 области ще открият учебната година в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. Сред тя са 18 училища от 9 области на страната. За всички ученици и учители са осигурени условия за провеждане на нормален учебен процес.

Днес е първият учебен ден!

***

!!!

Почти 1/3 от учениците от 1000 училища са със среден успех под 3. В 27 пък няма нито един зрелостник, издържал матурата.

Това разкри за "Твоят ден" Петя Георгиева от Института за пазарна икономика.

Според проучване има школа с много ниска успеваемост на учениците. "Всяка година има такива училища. Това са около 150 ученика. В други пък цялостният среден успех е много нисък. Процесът, довел до това, се дължи както на родители, така и на учители. Решенията са дългосрочни, резултат на цялостна държавна политика", обясни тя.

В 27 училища няма издържали матурата за 12 клас

***

На 15 септември Интерпарламентарният съюз и парламенти от целия свят отбелязват Международния ден на демокрацията. Датата е обявена за такава в края на 2007 г. от Общото събрание на ООН.

Основаният през далечната 1889 г. като асоциация на отделни парламентаристи Интерпарламентарен съюз днес има над 140 страни-членки, за които основополагащите идеи за мир, сигурност и междупарламентарен диалог представляват непреходни цели.

15 септември - Международен ден на демокрацията

***

„Докладът на ДАНС за първи път дава разяснения от учебен характер – има професионална образователна стойност. Не бих казал, че докладът е плах. Той е доста по-конкретен. Посочени са и престъпни състави от Наказателния кодекс, по които са заведени дела. Дадени са понятия, схеми, развитие“.

Коментар на експертите: С какво последният доклад на ДАНС се различава от предходните?

***

Михал Камбарев, водач на листата за Смолян на „Продължаваме промяната“ и Цанко Карталов, управител на ВиК-Доспат разкриха пред NOVINI.BG  поредна измамна схема.

Камбарев обясни, че в Доспат има не малко проблеми. Кметът на града пет години не е плащал вода. Г-н Карталов като отговорен управител на ВиК - Доспат обаче иска това да се поправи.

Карталов от два месеца е начело на ВиК-Доспат и при авария е разбрал съвсем случайно за нередностите. Той разясни точно какво е извършил градоначалникът на Доспат. Основната злоупотреба е, че се е използвала промишлена вода за питейни нужди.

От "Продължаваме промяната" разкриха нова серия злоупотреби, този път в Доспат

***

При акция, проведена вчера, има задържан за купуване на гласове. Иззет е списък с 21 имена, научи bTV.

Акцията се е провела вчера следобед в кв. "Ценеви" в Дупница.

Полицията е проверявала сигнали за закупуване на гласове, научи bTV от свои източници.

Задържаният е мъж, с прякор Кльофи.

В него са намерени списък и пари. Полицията е претърсила четири къщи.

Задържаха Кльофи за купуване на гласове в Дупница

***

Спецоперация започна в Симеоновград

***

Армения и Азербайджан се споразумяха за прекратяване на огъня. Това съобщават от арменския Съвет за сигурност.

В 20.00 ч. местно време е влязло в сила примирие между двете страни. 155 военни са загинали от двете страни по време на двудневните боеве. Баку съобщава за 50 жертви при сраженията, за които двете страни си разменят взаимни обвинения. Договореното от Русия крехко примирие се провали. Ереван твърди, че частите на Баку са окупирали 10 квадратни километра арменска територия и поиска военна помощ от Русия.

Армения и Азербайджан се споразумяха за прекратяване на огъня

***

Двете страни задълбочават военните и дипломатическите връзки по между си, след като отношенията им със Запада се влошиха.

Русия и Китай провеждат съвместни военни учения в Тихия океан

***

Няколкостотин жители на Кривой рог са призовани да се евакуират. Причината - между 3 и 8 руски ракети са ударили стената на намиращия се в близост язовир.

Според местната управа, огромни количества извират от стената и нивото на реката значително се е повишило. Съобщава се, че водоснабдяването на града временно е прекъснато. Властите допълват, че ситуацията е под контрол.

Украинският президент Зеленски, който е роден в Кривой рог, определи ударите като "терористично нападение".

Евакуират родния град на Зеленски - снаряд удари язовирна стена

***

Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
395 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини