Първокласниците в Кюстендил получиха по традиция православен буквар

  • 15 септември 2022 11:09

  • 264
  • 0
Първокласниците в Кюстендил получиха по традиция православен буквар
© Булфото (архив)

С 381 първокласници, по данни на Регионалното управление на образованието (РУО), започва новата учебна година в Община Кюстендил. По традиция първокласниците получават подарък от общината - православен буквар.

Учебната година започна с  молебен за здраве и благословение на всички ученици, учители и работещи в системата на образованието. Молитвеното последование извърши архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилската духовна околия, в съслужение с духовници от околията в храма "Успение Богородично".

Министърът на образованието поздрави ученици, учители и родители

Всяка една образователна институция е осигурила задължителната документация, кадровия ресурс, транспорта на учениците от селата към средищните учебни заведения. Обновена е материално-техническата база. Дванайсет украински деца ще се обучават в училищата в Кюстендил, казаха още от РУО.

Първокласниците в Община Дупница са 321, съобщиха от общинската администрация там.

От днес започваи традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!". Преди първият учебен ден са извършени охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини в областта. Проведени са работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения. Служители от полицейските управления и пътна полиция са извършили огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление и предпазните и пешеходни ограждения, съобщиха от полицията в Кюстендил.

Днес ще има засилено полицейско присъствие в районите на всички училищата в региона. Служителите, подпомагащи пътното движение, ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.

През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
264 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини