В Пловдив обсъдиха пробива под гарата, градската железница и повдигането на линията Пловдив-Карлово

  • 15 септември 2022 07:14

  • 1502
  • 1
В Пловдив обсъдиха пробива под гарата, градската железница и повдигането на линията Пловдив-Карлово
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Пробивът под Централна гара, градската железница и повдигането на жп линията Пловдив-Карлово обсъдиха разговора кметът Здравко Димитров и заместник-министъра на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски.

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) ще включи сред приоритетите си в следващия програмен период повдигането на жп линията Пловдив-Карлово в участъка между Централна гара Пловдив и жп гара Филипово, информира "Дарик".

Администрацията ще предостави на НКЖИ общинските имоти, които попадат в зоната на трасето, да се изготви ПУП и да се определят броя и местата на евентуални бъдещи спирки.

Повдигането на жп линията ще спомогне за разтоварване на трафика между район „Западен“ и район „Централен“, като ще даде възможност за развитие на алтернативен транспорт.

Дискутирана беше и готовността на НКЖИ и Община Пловдив за съвместна работа при изграждането на бъдеща градска железница, част от която ще е повдигнатия участък Централна гара – жп гара Филипово. До 10 години тя ще бъде от първостепенна необходимост за облекчаване на трафика в града.

Относно пробива „Модър – Царевец“ заместник-министърът заяви, че не бива да се затваря основна пътна артерия в посока юг-север, без да са осигурени на гражданите други възможности за придвижване.

БДЖ публикува за обществено обсъждане Проект на График за движение на влаковете за 2023 г.

Той гарантира, че реконструирането на Бетонния мост ще стартира след като бъде пуснат пробивът.

Кметът Здравко Димитров го увери, че изпълнителят на връзката има готовност да ускори работата по нея, но го спира друг проект.

„Очакваме ВиК да изпълнят дейностите по техния проект, който в една част се припокрива с този на общината. Веднага след това строителят ще ускори дейностите си и до месец май догодина връзката ще бъде изградена и пусната в експлоатация“, каза още градоначалникът. До затварянето на съоръжението над жп линиите ще бъде пусната и реконструираната улица „Даме Груев“.

По самото съоръжение над жп линиите ще се работи на два етапа, като в първия ще бъде изградено трасето над релсите, а във втория ще бъдат направени и развръзките в източна и западна посока и ще бъде свързано с булевард „Христо Ботев“.

Цветелина Кирилова
1502 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Софиянец

2022.09.15 | 08:15

1
Градска железница, е б а ги и у майните. Селяни .

Добави коментар

Водещи новини