Шефът на "Напоителни системи за потопа в Карловско: Усетих безсилие - такъв порой има веднъж на 200 г. 

  • 12 септември 2022 18:02

  • 645
  • 1
Шефът на "Напоителни системи за потопа в Карловско: Усетих безсилие - такъв порой има веднъж на 200 г. 
© Нова Нюз
Слушай новината Слушай новината

Валежът на тези 200 литра на квадратен метър, които паднаха в изворите на река Стряма, се случва веднъж на 150-200 г. Трудно би могло да се спаси от наводнение при такава вода. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз изпълнителният директор на "Напоителни системи" Атанас Мулетаров по повод голямото наводнение в Карловско.

Съмнявам се, че можеше да се направи нещо. Колкото и да ми беше неприятно да видя гледката, усетих безсилие. Трудно човек се справя с такава стихия, заяви Мулетаров.

Ние там имаме диги при две села, след това 14 километра няма диги. Задълженията за почистване на коритото в този участък е на кмета и на областния управител. Големият разлив на водата е точно в тези 14 километра. Основната вода е минала под дерето, там е имало естествени бентове от дървета, които не са издържали. При Дъбене и Войнягово, където има диги, няма такива разливи, посочи шефът на "Напоителни системи".

Директорът на агенцията по горите: Проверките в Карловските гори продължават

Той уточни, че не знае защо два проекта за "Напоителни системи", единият от които за над 800 млн. лева, са извадени от Плана за възстаноявване и устойчивост.

Ако имаше превенция, цялостно почистване на коритото от дърветата, щетите може би щяха да са в по-малка степен, отбеляза Атанас Мулетаров.

Заварих две обществени поръчки за справяне с вредното въздействие на водите, които не знам защо са били неглижирани. На втория ден наредих да ги пуснат и вече са в ход. Тепърва ще стартират проекти и по мярка, която също е за възстановяване на обекти, каза още Мулетаров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
645 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
oiuy

2022.09.12 | 18:15

1
ЛЪЖЕЦ. През осемдесетте години през целия май месец валеше постоянно. Минимум 20 дена. Баламосвайте 20-30годишните чалгализирани дечица.

Добави коментар

Водещи новини