Достъпно, ама скъпо и невъзможно здравеопазване за повечето българи

  • 12 септември 2022 16:11

  • 2232
  • 0
Достъпно, ама скъпо и невъзможно здравеопазване за повечето българи
© pixabay

Поредно изследване на „Тренд” установява нещо, което всеки българин си знае – че здравеопазването у нас може да е достъпно, ама не е по джоба на повечето от българите. И каква е файдата, че у нас всеки има достъп до доктора, ама няма достатъчно следства нито за прегледи, нито за лекарства, защото цените са несъразмерно по-високи от доходите на близо 80 на сто от българите?!

И така, от агенцията ни казват, че всеки пети българин е спирал назначените му лекарства, защото порите не са му стигали. По същата причина, всеки трети пък е имал нужда да посети специалист, но не го е направил.

 Според проучването достъпът до здравни грижи у нас е доста по-бърз в сравнение с останалите европейки държави, но за разлика от тях,

у нас пациентите доплащат от джоба си близо 40% от общите разходи за здравеопазване.

Обобщението сочи, че и здравната ни система е направена в услуга на малцинството българи, които нямат проблеми с плащането на всякакви месечни разходи, включително и за здравеопазване. Съвсем наскоро Националният статистически институт  ни показа в свое изследване, че близо 75 на сто от сънародниците ни имат затруднения с плащането на своите месечни разходи. Без такива битови ядове са едва 3% от нашенци, докато всички останали в различна степен са затруднени.

А какво ни чака тепърва, през зимата, с оскъпените горива, галопиращата инфлация, която у нас е по-висока отколкото във всички останали държави от ЕС, вихрещата се спекула, предстои да установим скоро, съвсем скоро. И тогава, който издържи.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2232 0

Свързани новини

Водещи новини