Жители на дупнишкото село Самораново се оплакват от всекидневни аварии по ВиК мрежата

  • 10 септември 2022 09:58

  • 384
  • 2
Жители на дупнишкото село Самораново се оплакват от всекидневни аварии по ВиК мрежата
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Жители на дупнишкото село Самораново се оплакват от всекидневни аварии по водопреносната мрежа, а когато в домовете им има вода, тя е негодна за пиене. От няколко месеца жителите имат и други притеснения - че изграждането на нов затвор в селото ще ги лиши и от малкото вода, която достига до чешмите, предава БНТ.

"Пием кал, в село Самораново в подножието на Рила пием кал, това не е нормално", оплаква се Таско Влахов, жител на Самораново.

От над 20 години авариите във водопроводната мрежа на Самораново са ежедневие.

Питейната вода в Ловеч е годна за консумация

"Когато валят дъждове и има голямо налягане тръбите се пукат, следват ремонти, пак тече кал. Когато е много топло в горещините водата намалява, единственият период, в който тази вода става за пиене що годе и имаме някакво спокойствие, това е зимата. През останалото време имаме само проблеми", казва Иво Ивов, жител на с. Самораново.

През последната година от общината в Дупница са успели да подменят около 1 километър от водопровода в селото, средства за цялостен ремонт обаче няма.

"Има проект, изготвен както за външно водозахранване, така и за подмяна на водопровод в селото и търсим съдействие, защото ние няма как да се справим имайки предвид, че двата проекта са единия 5 милиона и нещо, другият 6 милиона. Общината изтегли кредит 1 милион, за да смени има няма 800 метра в село Самораново и в още две други големи села", заяви Методи Чимев, кмет на община Дупница.

Жителите на Самораново са притеснени, че след изграждането на нов затвор, който ще е с капацитет 400 души, проблемът с водата ще се задълбочи.

"Може да останем без вода при положение, когато се построи затвора, защото на там е по-голямо налягането надолу, защото е под наклон и аз съм работила в затвора и знам какво е", обясни Павлинка Димитрова, жител на с. Самораново.

Местните настояват паралелно със строежа на затвора, държавата да отпусне пари и за изграждане на нов водопровод. Ако това не се случи хората са готови да излязат на протест.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
384 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
СЛИВОВА РАКИЯ НА АВАНТА

2022.09.10 | 18:52

2
Бойко Рашков е ваш кандидат за народен представител в листата на Продължаваме промяната. Гласувайте за него. Известен е най-вече като Рашко Дамаджаната. Обещава ви да ви оправи канализацията и вместо вода да тече по нея да точите на вола сливова ракия.

2022.09.10 | 18:48

1
ДА ВИ ОПРАВИ КАНАЛИЗАциЯТА БИВШИЯ министър председател КИРИЛ ПЕТКОВ И БОЙКО РАШКОВ , КОЙТО СЕГА ИМ Е ВОДАЧ НА ЛИСТАТА В ПЕРНИК И ОКОЛНОСТТА.

Добави коментар

Водещи новини