Протест пред ТЕЦ „Брикел” заради мръсен въздух

  • 09 септември 2022 10:10

  • 465
  • 1
Протест пред ТЕЦ „Брикел” заради мръсен въздух
© Pixabay

Мирен протест срещу отровния въздух, организират граждани на Гълъбово и региона пред входа на ТЕЦ “Брикел”. Той ще се състои на 13 септември в 18:00 ч., предава "Дарик".

"ТЕЦ “Брикел” е нарицателно за замърсяване на околната среда. Централата е една от най-старите в страната и от години обгазява град Гълъбово, близкото село Обручище и другите населени места в региона", пишат организаторите на протеста. 

"На 13 септември ние, жертвите на това системно отравяне, ще се съберем пред централата, за да поставим ултиматум на ръководството на “Брикел” - да подобрят инсталациите си или да затворят ТЕЦ-а! Здравето на хората от региона не може да бъде заложник на частни интереси и финансови изгоди", съобщават организаторите на недоволството. 

"В отговор на сигнал РИОСВ-Стара Загора установи, че само за година “Брикел” е изгорил 400 хиляди тона незаконно гориво. Еко-инспекцията потвърди, че съоръженията са „силно амортизирани“. Честите аварии налагат разпалване с мазут всяка седмица, а самите котли имат пробиви и изпускат вредни вещества през покрива, прозорците, газоходите", допълват организаторите. 

Проверяват района на Мариците заради серен диоксид

"Въпреки правителственото решение за принудително спиране, съдът позволи централата да работи докато тече поредната проверка, която отново ще докаже очевидното - ТЕЦ-ът замърсява въздуха и природата. Това спорно правосъдие, както и продължаващо безпрецедентно обгазяване са част от аргументите за мирния протест пред ТЕЦ “Брикел” на 13 септември между 18:00 и 20:00 часа.", става ясно още от изпратеното до медиите съобщение за протеста. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
465 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.09 | 10:48

1
Въздуха трябва да е чист, съгласен! А когато ви вдигат данъците за стари автомобили, които чурят от зад като руски таралясник се сърдите, тогава също протестирате :)

Добави коментар

Водещи новини