Вижте как изглежда гората над наводнените карловски села преди и след потопа

  • 07 септември 2022 19:22

  • 7886
  • 4
Вижте как изглежда гората над наводнените карловски села преди и след потопа
© google maps
Слушай новината Слушай новината

Сателитни снимки показват как изглежда гората над наводнените карловски села. Сателитна снимка от 31 август - два дни преди водната стихия. Ето как изглежда мястото над селата Богдан и Каравелово тогава.

На втората сателитна снимка, направена след поройните дъждове на 5 септември, местата около реките и горските пътища са по-голи и видими. От сателита ясно се виждат пораженията и пътят на водата.

Кадър: БТВ

Според снимките промяната във вида на гората при поглед отгоре настъпва след наводненията. Дали обаче одобрената сеч в тези гори през последните години е сред причините за мащабното водно бедствие над селата - проверихме как изглежда мястото от Космоса назад във времето и потърсихме експерти.

На 10 юли 2017 г. мястото изглежда по-зелено, докато на 17 юли 2022 г. прозират петна.

Експертът Атанас Русев твърди пред БТВ, че сеч в Карловско все пак е имало. На тези изготвени от него карти виждаме в червено площите, в които горските са издали позволителни за сеч.

„Почти във всяка гора над тези села през последните години е провеждана сеч. За позволително за сеч трябва да искат 25% от гората, те влизат, значи на едно от 10 сечища няма такива нарушения, на другите 9 те не секат 25% от гората, а секат 30 или 40%“, обясни той.

Експертът разказва и за още възможни методи за "изнасяне на гората".

„Те обаче не прекарват един път, а множество извозни пътища, които в последствие стават причина за ерозия и какво се случва с водозадържащите функции на тази гора - намаляват на 50-60-70%. Т.е. като падне дъжд, цялата вода вече не се поема от почвата около дърветата, а се устремява по тези извозни пътища, най-често към деретата без никакви прегради, там тя се натрупва в огромни количества и стават наводнения, това се случва“, добави Русев.

Данните на Русев за позволителните за сеч са взети от масивите на Изпълнителната агенция по горите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7886 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
потрес!

2022.09.07 | 22:36

3
Герберастко-сарайската мафия от "дървосекачи" е причина за потресаващата трагедия ,сполетяла Карлово и околните села! Потрес! Да, ама СДС-арския кмет , герберастка подлога, увърта и шикалкави като двойкаджия на дъската! Остави това, ами герберасткия кмет на Пловдив - някакво нищожество и национален предател, викали му Здравко, поканил на празника на Съединението Митрофановата "генерал-губернаторка" на коварния селски хитрец от Славяново! Поканил посланик на държавата, обявила се против Съединението, насъскала Сърбия да ни нападне вероломно и дори подтикнала турския султан отново да завладее Източна Румелия! Но не поканил английския посланик, след като Англия е подкрепила и защитила Съединението! Ало, Сикаджийската мутра от Банкя?! Къде си бе, лакей кремълски, дето лазиш в краката на свирепия злодей и масов убиец Путин, както и правешкия говедар - менторът и "учителят ти не е лазил в краката на Бражнев? Че нали нещо го играеш "евроатлантик и "прозападен"? Българи, нещо да кажете и за това чудовищно предателство на боса от СИК? Като че ли не му стига грабежа и престъплението на века - Турски поток", ами продължава да се подмазва на кремълското чудовище, тръгнало да запали света! А ти бе, Здравко, що ли не си вдигнеш задника от пловдивската община и не се разкараш, след този резил?!

2022.09.07 | 22:06

2
Бойко и неговите дръвосекачи :)
баба гицка

2022.09.07 | 19:40

1
кога ще има осъдени за сеченето на гори и паркове

Добави коментар

Водещи новини