Анализаторът Михаил Кръстев: България няма да изпълни изискването на ЕС за запълняемост на газовото хранилище в Чирен на 80% до отоплителния сезон

  • 06 септември 2022 16:50

  • 7515
  • 0
Анализаторът Михаил Кръстев: България няма да изпълни изискването на ЕС за запълняемост на газовото хранилище в Чирен на 80% до отоплителния сезон
© уикипедия, бнт

Коментар на Михаил Кръстев, известен икономист, коментатор и анализатор.

България няма да изпълни изискването на ЕС за запълняемост на газовото хранилище в Чирен на 80% до отоплителния сезон. Беше ясно на 4 август, когато Георги Ангелов го е написал, напълно ясно е и сега. Не знам

кому е нужно да се въвежда обществото в подобна вредна заблуда,

особено от реномирани икономисти, чието поведение през последните месеци е откровено странно. (Визирам непрестанните прогнози за стихване на инфлацията, стартирали още през юни). 
От юли месец насам давам информация за това каква е запълняемостта на хранилището ни. В момента то е пълно на 63.19% при средна запълняемост на хранилищата в ЕС от 81.55%. 


Още една заблуда, в която бяхме въведени от същите тези икономисти. Газохранилището в Чирен не може да се сравнява със ситуацията в другите страни с ниска запълняемост в Европа - Унгария и Латвия. Ще обясня защо и дано тази опорка падне бързо. 
Латвия разполага с газохранилище с капацитет от 24 TWh, което към този момент в пълно с 12 TWh. Годишната консумация на природен газ от Латвия за 2021 г. е в размер на 12,707 TWh. 
Унгария разполага с 5 на брой газови хранилища с общ капацитет от 69.6 TWh, които към този момент са пълни с 43.9 TWh. Годишната консумация на природен газ от Унгария е в размер на 117.047 TWh. 

България има едно газохранилище - това в Чирен. То е с капацитет от 5.8 TWh и е пълно с 3.6 TWh към този момент. Годишната ни консумация е 33.58 TWh. 

Абсурдно е да се сравняваме с тези държави. Абсурдно е са се успокояваме, че всичко е наред през летните месеци, а сега, когато есента вече е тук и отоплителния сезон е близо, да се появяват първите статии, че България няма да запълни хранилището си. 
Живеем в България и трябва да гледаме дали ние ще имаме газ за зимата, не толкова Германия, която въпреки орязаните доставки от Газпром, все пак е успяла да запълни своите 60! на брой хранилища на 85.55%.
Паралелната реалност не издържа пред реалните данни. Нито за газа, нито за инфлацията, нито за бюджета.

Аделина Делийска
7515 0

Свързани новини

Водещи новини