Започва отстраняването на щетите от наводненията в селата Богдан и Каравелово

  • 04 септември 2022 07:57

  • 1376
  • 0
Започва отстраняването на щетите от наводненията в селата Богдан и Каравелово
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

В карловските села Богдан и Каравелово, които са най-засегнати от прииждането на река Стряма, предстои разчистването на тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия, предава БНР. 

До късно вечерта продължи и подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място. 

Над  200 са наводнените къщи в 6- те бедстващи села в Карловско. Справянето с пораженията ще отнеме около 2 месеца, прогнозира кметът Емил Кабаиванов.

"Нямаме хора, които са без храна, без подслон и без медицинска помощ. От тук нататък ни чака описване на щетите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и много работа заедно с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват. Пострадалите семейства няма да могат да се справят сами, за обществените сгради също ще трябва помощ. В момента реката се е оттекла в коритото, но селото представлява едно дере, потънало в кал и тиня. Всички е в окаяно положение, отбеляза Кабаиванов".

"Читалището е в тиня. Салонът не може повече да се ползва, вътре има дървета. Нещо страшно е", посочи секретарят на читалището.

Президентът посети наводнените населени места в Карловско

Още вчера започна и организацията на доброволците, най-напред хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

"Имаме няколко активни групи във Фейсбук. Мисля, че можем да мобилизираме хора. Отделно, от много краища на страната по света имаме предложения за помощ. Питат ни какво ние е необходимо и това предполага, че ще се избистри, какво е най-неотложно, за кого и до каква степен общината може да го поеме и до каква степен да разчитаме на дарения".

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има  множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази сутрин се събира. Непрекъснати обходи ще се правят и в двете най-пострадали села.

Виолета Симеонова
1376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини