Едно единствено болнично легло за родилки има в цяла Разградска област

  • 03 септември 2022 14:41

  • 642
  • 0
Едно единствено болнично легло за родилки има в цяла Разградска област
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Едно единствено болнично легло за родилки има в цяла Разградска област. То е в общинската болница в Кубрат. До кризата с предоставянето на здравни услуги в областта се стигна след като през август затвори АГ отделението в разградската МБАЛ "Св. Иван Рилски", поради недостиг на специалисти. В исперихската болница родилно отделение няма отдавна. 

В АГ отделението в Кубрат има и друг вид легла, така че жени не се връщат. Но ако проплачат две бебета по едно и също време, няма да могат да бъдат регистрирани заедно в системата. Практическата причина да не се стига до такъв абсурд е фактът, че просто бебета не се раждат често. Освен това жените от местните селища все повече предпочитат Русе и Тутракан. Разградските родилки пък се препращат най-вече в Шумен и Търговище, предаде "Сега".

В "Света Анна" спасиха родилка с уникална операция

Болницата в Кубрат започна да приема родилки едва през април. Няколко месеца преди това имаше вътрешни трусове заради смяна на болничното ръководство (напуснаха лекари). Ако положението не се бе успокоило, нямаше да е на линия и настоящото единствено легло за родилки.

Шефката на болницата д-р Леман Балканджиева заяви, че е поискала от РЗОК увеличение на леглата. Надеждата е да станат пет. Действащият договор не го позволява, промяната евентуално ще бъде факт от следващата година.

Теодора Павлова
642 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини