Археологически комплекс Небет тепе в Пловдив ще бъде затворен за туристи от следващата седмица

  • 30 август 2022 17:16

  • 1123
  • 0
Археологически комплекс Небет тепе в Пловдив ще бъде затворен за туристи от следващата седмица
© Google Maps
Слушай новината Слушай новината

С проект „По крепостните стени на Филипопол“ в Пловдив започва реставрацията, консервацията и социализирането на два обекта с национално значение – Небет тепе и Източната порта.

Археологически комплекс Небет тепе ще бъде затворен за туристи от следващата седмица в зоните, където ще се осъществят дейности, съобщи на пресконференция ръководителят на проекта Таня Петкова, цитирана от БТА.

12 години по-късно: Първа копка на Небет тепе

Археолози започват да работят по комплекса Небет тепе през 40-те години на миналия век, а от 2016 г. стартира съвременното проучване на югозападния ъгъл на комплекса. При последните разкопки са разкрити част от крепостната стена с една кула, ранна улица от първи век, част от средновековна къща и римски хамбар, използван от войниците за съхранение на посуда и живеене, разказа София Христева, археолог и проучвател на обекта. По думите ѝ всичко, което е видимо, ще бъде реставрирано и съхранено. Обектът не е проучен на 100 процента и смятам, че понякога трябва да оставяме такива места за бъдещите поколения, които ще разполагат с по-добра техника, добави Христева.

Според нея е задължително след приключването на проекта, обектът да бъде ограден и да има охрана, която да следи за опазването му от недобросъвестни посетители, които хвърлят боклуци, местят камъни и имат непристойно поведение в едно от най-атрактивните места за туристите в Пловдив.

В проекта „По крепостните стени на Филипопол“ са включени три обекта: античен комплекс Източна порта на Филипопол, археологически комплекс Небет тепе и реконструкция на елементите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс Небет тепе. Общата стойност на проекта е 8 012 201,89 лв., от които 6 009 151,89 лв. са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.”, а съфинансирането е 2 003 050,00 лв., осигурено чрез Фонда за устойчиви градове. Срокът за изпълнение е декември 2023 година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1123 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини