Водещите новини! Османи: Беше грешка, че не вписахме българите в Конституцията 2001 г. Калфин: Евтин газ от „Газпром“ няма да получим (и още…)

  • 19 август 2022 13:17

  • 1969
  • 0
Водещите новини! Османи: Беше грешка, че не вписахме българите в Конституцията 2001 г. Калфин: Евтин газ от „Газпром“ няма да получим (и още…)
© Булфото (архив)/Pixabay/Novini.bg

***

*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 19 август ***

 

„Започнахме преговори за членство с ЕС от деня на първата междуправителствена конференция, но няма да можем да отворим глава 23, ако не променим конституцията”, отбеляза министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи.

Вписването на българите в нашата Конституция е добро и е в интерес на македонците, македонския народ и Република Северна Македония, защото за първи път институционално се дефинира връзката между македонското мнозинство и българската малцинствена общност. 

За първи път в историята на отношенията ние официално институционализираме тази връзка и я правим необратима. Чувал съм това от представители на ВМРО-ДПМНЕ“, каза Османи. 

По думите му дори от представители на ВМРО-ДПМНЕ е чул мнение, че е направена грешка, че българите не са включени в Конституцията при конституционните промени през 2001 г., а сега този въпрос се използва за ежедневен политически натиск.

Османи: Беше грешка, че не вписахме българите в Конституцията при промените през 2001 г.

***

Като спешна задача пред "Булгаргаз" той посочи осигуряването на инфраструктурата за доставките, за които дружеството е обявило търг. Калфин е категоричен - евтин газ от "Газпром" няма да получим.

"Ние нямаме много избор - легенди са твърденията за ниските цени на руския газ. Договорът, ако решим да плащаме в рубли, е като да въведем условия да плащаме в левове. Цената се е променила. Това няма да е магическо решение, по което ще получим евтин газ за България. Трябва разумно решение, сигурно цените ще бъдат високи", прогнозира Калфин.

Калфин: Евтин газ от "Газпром" няма да получим

***

В най-скоро време България ще получи една изключително интересна оферта от швейцарска компания на добра цена, съобщи в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS енергийният експерт Иван Хиновски. Той обясни, че има свое разузнаване, но не може да даде подробности, тъй като преговорите все още вървят.

Хиновски обяви и друго, което по думите му "малко хора знаят": че преди месец и половина-два България е вкарала през Турция два танкера с втечнен газ с помощта на САЩ. "Когато се намесят важни политически фактори, се урежда и логистиката", посочи експертът. И поясни, че това  било е направено като форсмажор, защото нямаме с Турция споразумение за междусистемна свързаност.

Хиновски: България е вкарала през Турция два танкера с втечнен газ

***

Днес служебното правителство трябва да реши дали да потвърди офертата за доставка на три танкера американски втечнен газ до края на годината.

Офертата беше договорена от коалиционното правителство на Кирил Петков.

България трябва да отговори днес иска ли 3 танкера втечнен газ

***

Междувременно нови взривове разкъсаха тишината в окупирания от Русия Крим тази нощ. 

За капак: и торнадо

На фона на война: Мощно торнадо удари Крим

***

Освободиха директора на ДФ "Земеделие"

***

На площад „Възраждане” пред мавзолей „Свети Георги Победоносец” с тържествения ритуал плевенчани изпратиха формирование от Въоръжените сили на Република България за участие във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”.

Основаната част от контингента е сформирана от 4-ти механизиран батальон от състава на Единен център за начална подготовка – Плевен, но попълнен и с военнослужещи от 61 механизирана бригада – Карлово и 110 логистичен полк – Пловдив.

Плевен изпраща военни в Босна и Херцеговина

***

Двамата мъже, които които си позволиха да се отдадат на воден спорт по Канале гранде във Венеция, са били идентифицирани и глобени с по 1500 евро. Те са били също така експулсирани от града, съобщава италианското издание "Гадзетино", предава БТА.

Двамата мъже решиха да се отдадат на необичайното занимание в сряда. Кадри, които се завъртяха,  в интернет, показват, че те са се качили по-точно не на водни ски, както бе съобщено първоначално, а на сърфборд, като и двамата са теглени от моторна лодка по канала в участъка от моста Риалто до църквата Мадона дела салуте. Канале гранде е защитен обект от ЮНЕСКО.

Глобиха и експулсираха от Венеция сърфистите от Канале гранде

***

Пласидо не е извършил престъпление, не е част от организацията, а по-скоро е бил консуматор на проституция, заяви представител на правоприлагащите органи.

Замесиха името на Пласидо Доминго в престъпна организация

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1969 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини