Близо 100 хил. литра питейна вода е осигурена за жителите на Своге

  • 17 август 2022 13:07

  • 1131
  • 4
© Novini.bg

Искането на кризисния щаб в Своге за осигуряването на питейна вода от резерва ще бъде осигурено. Това заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев във връзка с безводието в Своге, предаде репортер на Novini.bg

От своя страна директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Николай Николов съобщи, че 99 хил. литра питейна вода в различни разфасовки е осигурена за населението на община Своге.

Зам.-кмет на Своге за водната криза: Нужна е решителната намеса на държавата

Той допълни, че още снощи Организацията на националните сдружения на общините е реагирала активно, осигирявайки питейна вода.

На 15 места в града се раздава питейна вода и вода за битови нужди. Цистерните са различни предвид изискването на санитарните органи да не се допусне несертифицирана питейна вода за употреба от гражданите, уточни гл. комисар Николов.

По думите му предстои да се търси решение за възстановяване на водохващането в с. Искрец. За целта ще бъдат проведени консултации със специалисти, за да се намерят най-удачните варианти за възстановяването на водата.

Частично бедствено положение в Своге и околните села заради намален дебит на водата

Главен комисар Николов съобщи още, че ще се наложи около 40 тона мъртва риба от рибарниците край Своге да бъде унищожена, за да бъде защитено населението, като с тази задача вече са се заели земеделското министерство и БАБХ.

Изграденото водохващане горе, под връх Петрохан, ще бъде изцяло насочено към село Искрец, така че да опитаме да възстановим водните количества, които отиват към река Студена, а оттам в каптажа на с. Искрец. Надявам се това да даде резултат и такъв очакваме до ден-два, каза още Николай Николов.

Друг вариант, по който се работи, е да се направи връзка с голямо подземно езеро.

В заключение разясни, че реката не е изчезнала, както се твърди, а е с малък дебит и "свършва в нищото".

Владимир Василев
1131 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Котарак

2022.08.17 | 15:30

4
Закарайте им и 10000 литра Хайнекен бе скръндзи.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.08.17 | 14:03

3
Антон Кутев! Това червено мекере докога ще дразни българите със присъствието си! Руските паметници да се демонтират и да се сложат на тяхно място български паметници!
я па я

2022.08.17 | 13:46

2
КАМ ГИ НА кире тъпото мооостовете дето ги обеща.БОЙКО КАКВОТО Е КАЗАЛ Е ИЗПЪЛНИЛ!!!
ТЪЙ ..

2022.08.17 | 13:20

1
АМА ГАЛЕВА ЩО Я НЕМА НА ПРОТЕСТ ..., ПРИ ГЕРБ ИЗЛИЗАШЕ ВСЕКИ ДЕН ...ЗА НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ ДОРИ НЕЩА ..

Добави коментар

Водещи новини