Съвети за действия при гръмотевична буря

  • 17 август 2022 08:38

  • 1645
  • 0
Съвети за действия при гръмотевична буря
© pixabay

Мълния удари 18-годишно момиче в Приморско. Младата жена е в кома с опасност за живота и е настанена в реанимацията на университетската болница в Бургас. Други двама души са с леки наранявания. Инцидентът станал около 17 часа във вторник, когато над града премина сериозна буря. Теодора пристигнала с приятели в града и спрели на автогарата. Тя, приятелят ѝ и още един мъж пишели двустранен протокол за лека катастрофа. Мълнията поразила момичето, което се било опряло на дърво на паркинга, но от ударната вълна са пострадали и двамата мъже, като техните травми са по-леки.

До идването на линейката жена от близък хотел оказала първа помощ. Тя се казва Снежана Йорданова. След като чула мощния гръм, тя излязла пред хотела и видяла, че има инцидент. Чула и призивите за помощ на приятеля на пострадалата жена. Веднага започнала сърдечен масаж и обдишване. „Правехме го през цялото време докато дойде линейката, а тя се забави доста”, каза Снежана. По думите й спешната помощ дошла от Царево, но след повече от 20 минути от подаването на сигнала. „Имаше хора, които можеха да съдействат, но се оказахме само аз и този млад мъж под дъжда”, спомня си спасителката.

Мълния порази 18-годишно момиче в Приморско

Радослав Калчев е експерт по защита срещу мълнии. По думите му, имайки предвид, че инцидентът е станал в района на автогарата в Приморско, би трябвало там да е имало работеща мълниезащитна система. „Ако има, тя или не е сработила, или не е достатъчно добре и правилно изградена, или просто отсъства”, коментира експертът.

Той припомни, че по време на гръмотевична буря е противопоказно да стоим под дърво или високи стълбове. По думите на Радослав Калчев пострадалите е трябвало да влязат вътре в автомобила, защото гумите действат като естествен изолатор за високото напрежение.

Калина Христова
1645 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини