Водещите новини! Сушите ще стават все по-тежки и по-чести. Екоминистърът: ТЕЦ „Брикел“ пуши. Още взривове в окупирани от Русия селища (и още…)

  • 16 август 2022 13:21

  • 973
  • 1
Водещите новини! Сушите ще стават все по-тежки и по-чести. Екоминистърът: ТЕЦ „Брикел“ пуши. Още взривове в окупирани от Русия селища (и още…)
© Getty Images/МС/Novini.bg

***

*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 16 август ***

 

Безпрецедентна суша е обхванала Стария континент. Повечето климатолози са на мнение, че сушите ще стават все по-чести и ще бъдат все по-дълготрайни. Това заяви Симеон Матев от катедра "Климатология" към СУ в ефира на БНТ.

Трябва да се готвим за суши и, за съжаление, ще стават все по-тежки, каза той.

На някои места в Европа сушата е безпрецедентна - има забрани за битови нужди, ограничение на водата, а това за съвременния европеец е неприемливо, каза Матев.

Водещият фактор за сушата са липсата на валежи, високите температури. Тези високи температури за Европа са исторически. През юли Великобритания отбеляза историческа температура от над 40 градуса. Друг фактор са ниската атмосферна влажност и дълги периоди без валежи.

Климатолог: Сушите ще стават все по-тежки и по-чести

***

Очаква се решение на Върховния административен съд за ТЕЦ „Брикел“. Присъствах на проверката на тогавашния министър Сандов. Основният проблем беше изпускането на неорганизирани емисии. Казано простичко – пуши отвсякъде“. Това коментира в „Тази сутрин“ служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Трябва да се засили контролът. Към момента ТЕЦ „Брикел“ не работи. Предполагам, че планират ремонт“, добави тя.

Екоминистърът: ТЕЦ "Брикел" пуши

***

„Няколко взрива избухнаха днес в окупирани от Русия украински селища", предаде киевската медия УНИАН.

Експлозии разтърсиха село Азовское, което се намира на територията на анексирания през 2014 г. черноморски полуостров Крим. Според представител на местната татарска община вследствие на обстрел се е запалил склад с боеприпаси на руските въоръжени сили. "Взривовете гърмяха в продължение на около час", заяви Рифат Чубаров.

Поставеният от Москва ръководител на Крим Сергей Аксьонов потвърди информацията за инцидента. По думите му вследствие на взривовете са пострадали най-малко двама души. "Няма опасност за живота на ранените", каза той.

Взривове имаше и в друг окупиран от силите на Русия град Мелитопол (в Югоизточна Украйна). Експлозиите повредиха радиотелевизионен предавател.

"Сега окупаторите няма да могат да промиват мозъците на хората", каза кметът на завладения град Иван Фьодоров.

Взривове разтърсиха окупирани от Русия селища в Украйна

***

Крило на "Ал Кайда" уби бойци на частната руска армия "Вагнер" в Мали

***

„Демократична България" се регистрира сама в ЦИК.

„Нашето желание за общо явяване с "Продължаваме промяната" е ясно. Чакаме отговор. Искаме коалиция, която да представлява протестиращите хора от 2020 г. До 27 август е възможно регистрираните субекти за изборите да редактират заявленията си, така че да можем с ПП да се явим заедно", коментира Надежда Йорданова от ДБ.

"Демократична България" се регистрира сама в ЦИК, чакат ПП до 27 август

***

Минчев каза още, че днес ще получат резултатите от дълбочинната социология, за да видят какви резултати биха взели, ако се явят заедно на изборите с "Демократична България". Едва тогава ще обявят дали ще се явят заедно.

От "Продължаваме промяната" се регистрираха за изборите и обявиха: Гоним първо място

***

Средно 4% спад в цената на горивата у нас, само метанът расте

***

Млад лекар от Стара Загора е сред първите хора, които са помогнали на пострадалите от автобусната катастрофа на магистрала “Тракия”. 

Д-р Антон Елкин се оказва на мястото случайно, но реакцията му е мигновена. 

„Прибирайки се от Черно море откъм Стара Загора движението рязко спря и намалихме скоростта веднага. В този момент видяхме преобърнатия автобус в канавката. Имаше много спрели коли и очевидци, които активно се включиха да помогнат и да извадят пострадалите”, каза пред bTV Елкин.

Случайно попаднали лекари на катастрофата на "Тракия" направили своеобразен триаж

***

Заварих една тежка гледка. С пищящи и ревящи деца. Гледката на деца окървавени от главата до петите е доста шокираща за повечето хора, но голяма част от тях бяха в стабилно състояние с една - две разкъсни рани. Трябваше да се определи кой са в тежко състояние и шок. Не съм броил на колко деца съм помогнал. С колегата се опитвахме да помогнем на колкото е възможно повече деца.

Лекарят-спасител от АМ"Тракия": Нямаше време за размисъл, директно се включих да помагам

***

Бяха минали броени минути от инцидента. Имаше над 50-100 коли спрели в аварийната лента - хора, които помагат на пострадалите, казва лекарят.

„За хора, които не са свикнали с кръв и подобни гледки, ситуацията беше ужасно изглеждаща - деца, обляни в кръв, пищящи, бяха в шок от ужаса. Голяма част от тях бяха с леки травми и наранявания, но с разкъсни контузни рани на главата, което води до обилно кървене. Ужасът в очите на тези деца, води до ужас у хората, които преминаваха и много от тях се спираха и се включваха“.

Лекарят-спасител на децата от АМ "Тракия": Гледката беше ужасна, но спряха над 100 коли да помогнат

***

 

Novini.bg
973 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.08.16 | 16:38

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини