Водещите новини! Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство. Над 100 души от частната руска армия „Вагнер“ загинаха в Украйна

  • 15 август 2022 18:51

  • 4060
  • 8
Водещите новини! Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство. Над 100 души от частната руска армия „Вагнер“ загинаха в Украйна
© Getty Images/Wikimedia/Pixabay/Novini.bg

***

*** Водещите вечерни новини на 15 август ***

 

Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македония. Това се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия до правителствата в София и Скопие за съвместно отбелязване на личности и събития от общата ни история, предаде БНТ.

След като въпросът за цар Самуил беше един от трудно решимите между двете страни и след две години преговори, комисията посочва, че средновековната държава на цар Самуил, която се счита за Българско царство, обхваща по-голямата част от земите и населението на Балканския полуостров и препоръчва на двете страни да честват заедно Самуил.

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

***

МВнР публикува Протокола от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия

***

„При ракетното нападение в неделя  срещу главната квартира  на наемниците в град Попасная бяха убити повече от 100 души", допълни медията, която се позова на изказване на губернатора на Луганска област Сергей Гайдай.

Управникът опроверга появили се вчера твърдения, че създателят и ръководител на частната фирма Евгений Пригожин е загинал в Попасна. "Пригожин е жив, но бяха убити негови заместници", каза Гайдай, цитиран от УНИАН.

„Местоположението на командния пункт е било разкрито след публикация на проруски журналист, който на 8 август е посетил сградата на щаба и публикувал адреса", добави медията от Украйна.

Над 100 души от частната руска армия "Вагнер" загинаха в Украйна

***

Украинските войски отблъснаха руски атаки срещу градовете Бахмут и Соледар в Донецка област, съобщи Киев

***

„Все повече ще се говори за "Газпром", макар че дори и тези, които говорят, знаят, че няма как да се случат доставки от там. Но те искат да привлекат вниманието на привържениците си, защото наближават избори“, посочи енергийният експерт.

„В момента трябва да спрем да говорим за цена, трябва да говорим за сигурност на доставките. В момента доставките са на доста прилична цена, а и от 1 септември в микса влиза газ на 30% по-ниска цена от сегашната, която ще ни даде глътка въздух“, каза още Васил Начев.

Васил Начев (енергиен експерт): Няма как да се случат доставки от "Газпром"

***

"Всички партии, които наистина имат желание за реформи, без задни мисли, са наши бъдещи партньори при евентуално управление. Искаме да спечелим доверието на българския народ и да спечелим ясен мандат, за да направим тези реформи. Освен това трябва да е ясно в една политическа сила кой взима решенията, защото ако се взимат от някой диван – не става", разясни той.

По думите му пенсионирането на Борисов от политиката е актуален въпрос, тъй като по този начин би понесъл своята "най-малко политическа отговорност" за управлението на страната в последните десет години.

Никола Минчев, ПП: Пенсионирането на Борисов е актуален въпрос

***

Рокади в Агенцията по горите и "Напоителни системи"

***

Полицаи от Берковица са открили в частен двор в града луксозен джип „Ауди Q7“, който е бил обявен за издирване в Европейския съюз чрез шенгенската информационна система, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Автомобилът е намерен без повреди в дома на 37-годишен берковчанин. Той е иззет и оставен за съхранение в Районното управление на МВР в Берковица.

Откриха издирван в Европа луксозен джип в дома на берковчанин

***

 

Novini.bg
4060 8

Коментари 8

Добави коментар
Анонимен

2022.08.15 | 23:14

1
Русофили в България останаха само руските шпиони и вербуваните от тях тролове.
ИЛКА АЛЕКСАНДРОВА

2022.08.16 | 09:13

2
МНОГО СМЪРДИ ТОЯ ВАШ ЦАР БЕ! ;)
ИЛКА АЛЕКСАНДРОВА

2022.08.16 | 09:14

3
ВОНЯ СЕ НОСИ ОТ ТЪРНО ВА ГРАДА.... :)
ИЛКА АЛЕКСАНДРОВА

2022.08.16 | 09:19

4
ЦАР ИВАН ШАШМА НА...!
ЦАР ИВАН ШАШМА

2022.08.16 | 09:20

5
ЦАР ИВАН АСЕН.... МНОГО ПЪТИЩА КЪМ НЕ БИТИЕТО :)
РОСЕН ПЕТРОВ

2022.08.16 | 09:21

6
ДА КОМЕНТИРА! ТОЙ МУ РАЗБИРА ОТ ШАШМИ ;)
СМЕЛИЯ ЦАР ИВАН ШАШМА

2022.08.16 | 09:31

7
ЛИ СИ БЕЩЕ П Л Ю Л НА ПЕТИТЕ И ИЗБЯГАЛ ОТ ТЪРНОВО? ИЛИ САМОЙЛ И БРАТЯТА МУ? :)
ИЛКА АЛЕКСАНДРОВА

2022.08.16 | 09:42

8
А КАКВО СИ СМАЗВАТ С ОЙЛ СМЕЛЧАГИТЕ? ;)

Добави коментар

Водещи новини