Без парно Перник ще е в нова бедствена ситуация, предупреждава местната "Топлофикация"

  • 15 август 2022 15:54

  • 389
  • 1
Без парно Перник ще е в нова бедствена ситуация, предупреждава местната "Топлофикация"
© Pixabay

Без парно Перник ще е в нова бедствена ситуация, идентична на земетресението от 2012 г. и водната криза, предупреждават от местната "Топлофикация". Изпълнителният директор Чавдар Стойнев се опасява, че при отказ на абонатите от парно за сметка на отопление с електрическа енергия, ще последва режим на тока. По данни на дружеството за миналия отоплителен сезон разликата между планираната и реалната цена за природен газ и въглеродни емисии е била близо 16 милиона лева.

"Топлофикация - Перник" използва природен газ като спомагателно гориво и затова е изключена от списъка с компенсации.

"Разбираме решението на КЕВР за цената на природния газ, но не разбираме нито ние как ще плащаме за него, нито нашите абонати, ако регулаторът вдигне още цената за отопление", алармират от "Топлофикация - Перник". Според ръководството на дружеството при очакван дефицит от 35 милиона лева единственото решение е трупане на дългове към "Булгаргаз", който също е в незавидно положение.

Чавдар Стойнев посочи, че очевидно цената за битовите абонати трябва да бъде повишена, но "Топлофикация" няма как да бъде буфер поредна година, защото всички резерви отдавна са изчерпани. Решението за компенсациите е спешно и неотложно, настоява изпълнителният директор.

Около 20 000 са абонатите на пернишката "Топлофикация". 

Радина Лазарова
389 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
фкеу

2022.08.15 | 21:12

1
българия не е перник и софия ,не ни интересува

Добави коментар

Водещи новини