Столичната община въвежда спирки "по желание"

  • 12 август 2022 12:50

  • 2357
  • 1
Столичната община въвежда спирки "по желание"
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Столичната община въвежда спирки "по желание" от утре, 13-ти август. Това съобщи зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев във Фейсбук. 

Пътуващите с автобусите 1, 3, 4, 26, 27, 42, 58, 59 и 63 трябва да знаят, че е нужно да натиснат STOP/СТОП бутоните, за да не бъде пропусната спирката, на която искат да слязат. Освен пътниците, които трябва да натиснат бутона, шофьорите също имат ангажимент да следят къде има хора за качване или за слизане. Всички спирки „По желание“ ще бъдат обозначени със стикери.

В превозните средства също ще бъдат разлепени стикери, показващи как се уведомява шофьорът при желание за слизане.

Одобриха Икономическата рамка за обществения транспорт на София

В сайта на Центъра за градска мобилност в раздел "разписания" ще бъде публикувана информация за всяка линия, по която има спирки "по желание".

"Наесен ще предложа на Столичния общински съвет всички спирки на територията на Столична община да станат „По желание“ по примера на редица европейски държави", посочва Кръстев.

Целта, по думите му, е да се повиши средната скорост на градския транспорт, с което да се оптимизират както разписанията, така и разходите по тези линии. С пропускането на спирки вече са били ускорени автобусни линии и по тях времето за пътуване е намаляло с до 10 минути.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2357 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
георги

2022.08.12 | 13:33

1
В Барселона за да спре автобоуса и да се качиш, трябва да му подадеш сигнал както когато спираш такси. Иначе автобуса няма да спре и вратите няма да се отворят. Идеята е с икономическа съобразност.

Добави коментар

Водещи новини