Водещите новини! Турската „Байкар Макина“ започва да произвежда дронове „Байрактар“ в Украйна. Русия поиска цялата Запорожка област (и още…)

  • 09 август 2022 13:27

  • 1552
  • 3
Водещите новини! Турската „Байкар Макина“ започва да произвежда дронове „Байрактар“ в Украйна. Русия поиска цялата Запорожка област (и още…)
© Getty Images/Novini.bg

***

*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 9 август ***

 

Турската компания „Байкар Макина“ е купила терен в Украйна за производство на дроновете „Байрактар“, съобщи посланикът на Украйна в Турция Василий Боднар в интервю за агенция РБК-Украйна, публикувано вчера.

По думите му в произведените от завода безпилотни самолети ще се използват украински компоненти.

На 19 юли украинският кабинет одобри проектозакон за ратифициране на споразумението с Турция за сътрудничество в областта на високите технологии, авиацията и космоса, което ще позволи изграждането на завод за производство и обслужване на дроновете "Байрактар" в Украйна.

Турската компания "Байкар Макина" е купила терен в Украйна за производство на дроновете "Байрактар"

***

Властите на окупираната от Русия територия на Запорожка област заявиха, че решението на жителите да се присъединят към Русия трябва да важи за целия регион. Това съобщи във вторник Владимир Рогов, член на Главния съвет на руската окупационна администрация на региона, цитиран от ТАСС.

Русия иска цялата Запорожка област

***

В социалните медии излезе интервю с президента на Беларус Александър Лушашенко, дадено на 6 февруари, точно 18 дни преди Русия да нахлуе в Украйна.

Тогава държавният глава на бившата съветска република уверено заявява, че Украйна би могла да бъде превзета за не повече от 3-4 дни.

Днес се навършват 166 дни от началото на руската инвазия, като по-голямата част от бойните действия са съсредоточени в източните и южните части на Украйна, след като Москва изостави първоначалния си план да превземе столицата Киев и да свали от власт президента Володомир Зеленски.

Лукашенко в началото на февруари: Започне ли война, Украйна ще бъде превзета за 3-4 дни

***

Украйна ще получи военна помощ от САЩ в размер на 1 милиард долара. Това ще е най-големият пакет от началото на войната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на министерството на отбраната на САЩ.

Оръжейната помощ от запасите на Пентагона ще отиде за украинските въоръжени сили. Това ще стане в момент, когато Русия прехвърля войски и военна техника към окупираните от нея пристанищни градове в Южна Украйна, за да спре украинска контраофанзива.

САЩ дава най-големия пакет военна помощ за Украйна

***

Тайван обвини Китай в подготовка за инвазия

***

Разследването се провежда, след като Националният архив на САЩ през февруари уведоми Конгреса, че са били възстановени около 15 кутии с документи на Белия дом от имението на Тръмп във Флорида, някои от които са съдържали класифицирани материали.

Комисията за надзор на Камарата на представителите на САЩ в същото време обяви, че разширява разследването на действията на Тръмп и поиска от архивите да предадат допълнителна информация. По-рано Тръмп потвърди, че се е съгласил да върне определени документи на архивите, като нарече това „обикновен и рутинен процес“.

Агенти на ФБР влязоха в имението на Тръмп във Флорида

***

Той отговори и на въпроса, зададен в предаването от Любомир Каримански от ИТН защо се протестира само срещу руския газ при положение, че България доставя от Русия и нефт.

Аналогията не е съвсем коректна. Ние не отричаме руския газ или руския нефт. Тук е въпросът, че трябва да се изпълнява договорът за руския газ и българската страна е била коректна през цялото време. Плащано е два пъти след спирането на газа, парите са връщани. Продължаваха да се заявяват количества, но този договор едностранно не се спазва от руска страна. А що се отнася до нефта – там има дерогация, която сме поискали от ЕС. А дали това и как рефлектира върху цялата цена – трябва да се заеме КЗК“ - посочи Терзийски.

Терзийски (ПП): Служебното правителство да завърши документите за газовата връзка с Гърция

***

Лидерът на ГЕРБ трябва да плати на бившата началничка на кабинета на ексминистъра на вътрешните работи Бойко Рашков Елена Фичерова.

Фичерова е завела дело за 10 000 лв., разгневена от думите на Борисов на пресконференция от 3 юни м.г., на която без да я назовава по име, я оклеветил. Лидерът на ГЕРБ обаче не остави никакво съмнение за кого се отнасят думите му, като каза, че има предвид началник на кабинета на Рашков.

„...вчера си е подала оставката. Кога? Когато вече всичко, което я е интересувало в МВР и службите, го е взела, за да информира този, който я е пратил там. Нямаше друго обяснение. Аз нямам друго обяснение", каза Борисов.

Осъдиха Бойко Борисов да плати 5000 лева за клевета

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1552 3

Коментари 3

Добави коментар

2022.08.09 | 14:04

1
Цяла Украйна ще бъде РУСИЯ , а не само Запорожието ! Пълна демилитаризация и денацификация на ЦЯЛАТА покрайнина на РФ ! Унищожаване на сегашния политически режим ! НИКАКВИ ПРЕГОВОРИ ! КАПИТУЛАЦИЯ !!!

2022.08.09 | 15:02

3
Идиот!
Бачо

2022.08.09 | 14:33

2
Кой ще връща заемите на ЕС и САЩ след като Украйна изчезне?

Добави коментар

Водещи новини