ТЕЦ "Бобов дол" с мерки, за да бъде намалено замърсяването

  • 07 август 2022 21:26

  • 1055
  • 4
ТЕЦ "Бобов дол" с мерки, за да бъде намалено замърсяването
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

ТЕЦ "Бобов дол" е взела мерки да бъде намалено замърсяването на въздуха в района. За целта е оформен зелен пояс от около 1000 дървета между централата и близкото Големо село. Изградена е и система за оросяване, посочват от дружеството. На багера, който подава въглища към котлите, пък е монтирано специално водно оръдие, съобщи БНР.

Засадените дървета са от бързо растящ вид и те ще са един от начините при ветровито време и други атмосферни условия да се намалява разпространението на прах в района, непосредствено до централата, пояснява изпълнителният директор инж. Любомир Спасов.

"Зелена ограда – покрай оградата между селото и нас, в близост до "черното езеро" – в тази част е направено. (Там), когато стане много сухо и има вятър, се вдига прах", обясни Спасов.

ТЕЦ "Бобов дол" може да спре работа

Инж. Спасов поканил общинските съветници и ръководството на общината да посетят на място централата и да се запознаят с предприетите мерки, каза кметът на Бобов дол Елза Величкова.

В края на миналата година стана ясно, че ТЕЦ "Бобов дол" води 24 съдебни дела по издадени наказателни постановления от РИОСВ за нарушения при работа на централата.

От години електроцентралата обжалва всички наказателни постановления, някои от които са в размери до 100 000 лева.

Административен съд - Кюстендил е оставил в сила повечето постановени на първа инстанция решения. За други пък е счел, че наложените имуществени санкции са прекалено високи.

Основно наказателните постановления от РИОСВ са за нарушения по разполагането на отпадъци, както и за завишени показатели за вредни емисии в атмосферата или замърсявания във водите на минаващата наблизо река Разметаница.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1055 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гост

2022.08.08 | 08:49

4
Единственият изход е революция, морална и с оръжие, както е казал един велик българин в миналото
Анонимен

2022.08.08 | 01:00

3
Верно ли бе? И мерките ефективни ли ще бъдат? Това е невъзможно да се случи при този собственик.
Анонимен

2022.08.08 | 01:00

2
Верно ли бе? И мерките ефективни ли ще бъдат? Това е невъзможно да се случи при този собственик.
Слава на РУСИЯ!!!

2022.08.07 | 21:40

1
В България т.нар. "бизнес" живее единствено от едно нещо - на хората от мъката. От кръчмите, от които не може да се спи, до такива като на ковачки и доган тецовете, от които не може да се диша. Но българският народ е търпелив.

Добави коментар

Водещи новини