ИАГ: От началото на юли са регистрирани 55 горски пожара

  • 25 юли 2022 19:34

  • 307
  • 0
ИАГ: От началото на юли са регистрирани 55 горски пожара
© Getty (архив)

По информация на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) от началото на юли до момента са регистрирани 55 горски пожара, съобщават от министерството на земеделието. Те са засегнали обща площ от 4586 дка горска територия, от които 1252 дка иглолистни и 2589 дка широколистни гори, 102 дка смесени насаждения, 143 дка треви и незалесени горски площи. 1377 дка са пораженията само от последния пожар над село Калугерово.

Агенцията сигнализира министъра на земеделието д-р Иван Иванов за повишената опасност от пожари, като сред водещите причини за възникването им посочва косенето на ливади, което е и причина за издаването на забраната за тези дейности в следващите дни.

ИАГ е държавен контролен орган и следи пожароопасната обстановката в страна и информацията, свързана с повишаване на  опасността от възникване на пожари в горите. Поради високите температури през последните дни и липсата на валежи, обстановката в страната се усложни и рискът от възникване на пожари достигна екстремни стойности.

Прогнозата е запазване на високите температури и тенденцията за трайно засушаване, поради което е наложително да се предприемат мерки за намаляване на опасността от възникване на горски пожари. Именно това налага спиране на земеделски дейности, като косене с машини и палене на стърнища, като едни от често срещаните източници на опасност за причиняване на пожари.

С цел опазване на земеделските и горски територии, по-рано днес министърът на земеделието издаде Заповед за забрана за косене на тревата, машинно почистване (мулчиране), включително и почистване на храсти за две седмици от 25 юли до 07 август.

Ограничава се косенето на трева

Министерство на земеделието и Изпълнителна агенция по горите отправят отново апел към всички граждани да бъдат с повишено внимание и да спазват противопожарните правила при пребиваване в горските територии, както и в непосредствена близост до тях.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини