Не е ли крайно време партиите са спрат да тормозят и точат обществените фирми?!

  • 22 юли 2022 11:56

  • 2736
  • 0
Не е ли крайно време партиите са спрат да тормозят и точат обществените фирми?!
© булфото /архив/, novini.bg

Вчера последният шеф на КЕВР Станислав Тодоров, когото КС посече като противоконституционно избран, не по негова вина, откровено призова в ефир партиите да престанат с политическия  натиск върху „Топлофикация”-София АД.

От близо 30 години насам за първи път чувам шеф от неговия ранг да признае публично в ефир, че дружеството, което е ту общинско, ту държавно, страда от партиите и не може да функционира нормално.

Не веднъж съм писала за порочната практика общинските фирми да се ръководят на квотен принцип от партиите – всички, които гражданите пращат във властта, вземат по парче от баницата, образно казано. Била съм свидетел как едни пишмат демократи преди години назначиха свой директор на една от общинските фирми, а после в прав текст си поискаха над 50 000 лева за изборите?! Той не им ги даде и съответно те го свалиха от пост.

Тази практика е отвратителна и е крайно време да се сложи край. Затова се впечатлих от призива на шефа на КЕВР към партиите да оставят на мира и спокойствие „Топлофикация” - София да работи. Оценявам тази откровеност.

Впрочем работата на това голямо дружество е под въпрос, заради натрупаните огромни задължения към „Булгаргаз”.

Държавната фирма е предупредила, че от 1-ви септември спира подаването на газ за общинската, поради натрупани близо 330 млн.лв. борчове.

Това обаче са само част от дълговете на зле работещото дружество, което се контролира от Столичния общински съвет.

От близо две петилетки фирмата е неефективна и на загуба.  Припомням, че предишният директор на енергийния холдинг Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, предложи топлофикационното дружество да бъде одържавено и да премине под управлението на БЕХ. Неговият мотив бе, че дружеството очевидно не се управлява добре, но Столичният общински съвет отхвърли тази идея. Последно "Топлофикация София" беше спасена от държавата през октомври 2021 г., когато БЕХ изкупи просрочен дълг към "Булгаргаз" на стойност 121 млн. лв.

Сега борчовете на дружеството към „Булгаргаз” са три пъти повече и очевидно ще продължават спираловидно да растат, ако спешно не се вземат мерки и на първо време, както призова Тодоров, поне партиите спрат да оказват „натиск” върху фирмата. Иначе ще вземем да си преведем думите му като предупреждение за перманентно точене на „Топлофикация” към партийните каси. И да си помислим, че борбата с корупцията у нас, която пояснявам, че е състояние на властта, е прах във вятъра, химера и всичко илюзорно, за което се сетите.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2736 0

Свързани новини

Водещи новини