Кой позволи разрастването на Белащица към кариерния комплекс в нарушение на закона?

  • 22 юли 2022 09:09

  • 2410
  • 0
Кой позволи разрастването на Белащица към кариерния комплекс в нарушение на закона?
©

От три години не стихват протестите на няколко човека от с. Белащица срещу камионите, които извозват материал от близките кариери до ремонтните дейности по пътищата в Пловдивска област. „Стоп на кариерите в Белащица!“, Децата ни трябва да дишат чистия въздух на Родопите, а не камъните на кариерата!“ пише на плакатите, които опъва ежедневно Павел Гимишев, председател на Инициативния комитет и основен подстрекател на протеста.

Всичко това той и членовете на Инициативния комитет правят, докато луксозните палати, които са вдигнати в землището на с. Белащица, се оказаха в системно нарушение на закона.

През последните години намиращото се на 2 км. от Пловдив с. Белащица се е удвоило по размер и нараства стремително по посока на съществуващите от 70-те години на миналия век кариери. Те добиват инертни материали, които се влагат в строежите на целия пловдивски район и околните области. Концесиите на двете кариери над Белащица изтекоха, а фирмите-концесионери са подали документи за удължаването им. По закон те имат правото на това особена на фона на факта, че находището е едно от най-богатите в страната, фирмите-концесионери са изрядни в плащането на данъците и концесионните такси, част от които отиват в общината, и са отговорни към облагородяването на района. Нещо повече – многобройните проверки на РИОСВ-Пловдив през годините не са констатирали никакви нарушения при упражняване на дейността на кариерите, вкл. такива, свързани със замърсяване, шум или лошо качество на въздуха в Белащица. 

Хората в селото са наясно, че кариерите стимулират икономическата дейност в района и осигуряват работа и препитание на цели семейства. Мнозина от тях са заможни, пътуват из Европа и са виждали огромните кариери в непосредствена близост до изграждащите се нови части на магистралата Париж-Бордо, които съществуват от години и никому не хрумва да ги затваря, понеже в Европа стриктно е регламентирана територията и прилежащата инфраструктура около подобни обекти.

Как става така обаче, че въпреки всички дадености Белащица да расте и да се развива  в други посоки, селото пълзи именно към кариерите? Защо изграденият през 2002 г, Околовръстен път на Белащица, който е предназначен да поеме трафика на камионите от кариерите, в момента е втори централен път на селото? Кой спомага и отказва да упражни контрол върху този процес в нарушение на закона? Тези и още много други въпроси задава разследващият журналист Валя Ахчиева във филма си "Селото отишло при кариерата"

От него става ясно, че години наред Община Родопи, местната власт и главният архитект са нарушавали първо съществуващата до 2011 г. Наредба 7 на Министерство на здравеопазването, а после и действащата и в момента Наредба за отстоянията до складове с взривни материали на МРРБ, подписана от Лиляна Павлова, според която отстоянието от урбанизирана територия до взривни складове и обекти, които оперират с взривни способи, каквито са кариерите, трябва да е не по-малко от 1100 м. А Валя Ахчиева показа след измерване, че разстоянието от помещаващото се на територията на кариерния комплекс взривно стопанство с 50 т. взривен материал вътре до най-близката къща в селото е около 400 м. Това показва, че здравето и животът на хората в тази част от селото са умишлено застрашени, като е упражнено престъпно нехайство от местната власт и районните инспекции на почти всички институции, имащи отношение по казуса – РДНСК, РИОСВ, РЗИ- Пловдив и Басейнова дирекция - Пловдив. 

Пустеещата някога земя около Белащица тихомълком е сменяла статута си от земеделски пустеещи земи на урбанизирана територия, покачвала е цената си, някой е печелил много от това, издавани са на килограм разрешения за строежи в нарушение на закона и в момента се намираме в патова ситуация, в която всички реални виновници прехвърлят вината от себе си върху кариерите. 

Сега въпросите са повече от отговорите. При положение, че кариерите са неизчерпани, необходими и действащи повече от 50 г. кой и защо е обещавал на хората в Белащица, че ще ги затвори? Кой им е разрешавал да строят къщи, хотели, фабрики, а сега и болница, в нарушение на безопасното отстояние от взривен склад? Кой реално излага на опасност живота и здравето им – кариерите или местна власт? Има ли извършено престъпление и от кого, пита накрая на разследването Валя Ахчиева.

Последвайте канала на

2410 0

Свързани новини

Водещи новини