Достъпът на старите коли до центъра на София остава

  • 21 юли 2022 22:40

  • 1711
  • 0
Достъпът на старите коли до центъра на София остава
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Столичният общински съвет отложи решението за въвеждането на нискоемисионни зони в центъра на София. Предложението беше на ГЕРБ-СДС. Приемането на наредбата е било бламирано от общинарите от ДБ, БСП, ВМРО и независими.

Предложението предвижда въвеждането на две нискоемисионни зони. Първата екокатегория е в така наречения „Малък ринг”. От 2025 г. там се планира да не влизат и колите от втора екокатегория.

Колите втора употреба поскъпват с 20%

Другата зона се нарича „Голям ринг”. Тя обхваща по-широка територия и най-замърсяващите превозни средства няма да могат да минават през нея също от 2025 г. 

Темата обаче скара общинските съветници в София и засега мярката се отлага, предаде БТВ.

За да бъде по-чист въздухът над София, старите бензинови автомобили над 30 години и дизелите над 20 години няма да имат право да се движат в центъра на столицата.

Видеокамери ще следят за това, като разчитат екостикерите. Изключения ще има за живеещите в зоните, за хора с увреждания, които трябва да стигнат до болници и социални институции.

В Европа градовете, в които има такива зони, са Париж, Лондон, Берлин, Прага, Брюксел.

От опозицията в СОС заявиха, че искат зони с ниски емисии, но настояват да се добавят и "Орлов мост", Сточна гара и бул. "Даниил Николаев".

Ако съветниците в общинския парламент се разберат и приемат мерките, очаква се за 3 месеца през зимата фините прахови частици да намалеят между 4 и 6 пъти.

Мая Йорданова
1711 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини