Нови критерии за разсрочено плащане на парното в София

  • 18 юли 2022 11:10

  • 1433
  • 2
Нови критерии за разсрочено плащане на парното в София
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Облекчават критериите за разсрочено плащане на парното и топлата вода в София.

Предложението на общинския съвет предвижда облекчения за абонатите на „Топлофикация София“ при сключването на споразумения за разсрочено плащане. Докладът с ще бъде разгледан на 21-и юли от градския парламент, съобщава Дарик.

Досега при по-големи дългове, когато длъжникът е с влошено материално и/или здравословно състояние, плащането дори и при разсрочване на минимум 30% авансова вноска и до 6 равни последващи месечни вноски, можеше да се окаже непосилно за потребителя. Промените позволяват абонатите да могат да погасяват задълженията си в по-дълъг срок до 12, 24 или 36 месеца. Това ще е възможно при ясно дефинирани условия, като ще се позволи прилагането на индивидуален подход в клиентското обслужване, съобщават от общинския съвет. Критериите са обвързани с финансовото и здравословното състояние на длъжника. Новите критерии засягат и първоначално дължимата вноска при споразуменията, като се дава възможност за премахването ѝ в определени случаи.

Омбудсманът пита енергийното министерство ще има ли достатъчно газ за есенно-зимния сезон

Новите критерии и мерките са на база на постъпила информация от дружеството и направени предложения от обществените посредници и целят да облекчат финансовата тежест за клиентите в условията на икономическа несигурност и растяща инфлация, уверяват от общинския съвет. Вносителите очакват от решението да има положителен социален ефект върху затруднените потребители на топлоенергия и в същото време да се работи за повишаване на събираемостта на вземанията в случаите, когато дългът е трудно събираем, въпреки желанието и добросъвестността на клиента.

Вносители на предложението са председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно с общинските съветници Ваня Тагарева и Прошко Прошков.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1433 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
scarface

2022.07.18 | 13:23

2
Мрете монополисти червиви

Добави коментар

Водещи новини